Ritka buddhista ereklyék Budapesten

Népszabadság Online, 2006. október 9.

Buddha és számos buddhista mester szent ereklyéit tartalmazza az a becses gyűjtemény, amely egy utazó kiállítás keretében járja körül a Földet.

"A Maitreya név azt jelenti: szeretet. Erre a mai világban nagy szükségünk van. Ez a Project csodálatos; nagy bátorság és eltökéltség eredményeképp jött létre. Szívem mélyéből örülök, és hálás vagyok érte méltányolom." (Őszentsége a XIV. Dalai Láma)

Az ereklyék gyöngy-szerű kristályok, melyek buddhista mesterek elhamvasztása során keletkeznek. A buddhisták hite szerint az ereklyék a mester együttérzését és bölcsességét testesítik meg, és a mester hozza őket létre holtában. A látogatók gyakran számolnak be az ereklyék gyógyító hatásáról. Az ereklyék egyeseket arra inspirálnak, hogy a világbékéért imádkozzanak, másokat mélyen megérint az ereklyék ereje és megnyitja szívüket: így megjelenik az együttérzés és a szeretet.

Az ereklyék egy életnagyságú arany Maitreya szoborban foglalnak helyet, és jól láthatóak a kiállító dobozok belsejében. Buddhista szent könyvek szerint Maitreya lesz a következő Buddha, aki a szeretetről fog tanítani a világon.

A látogatóknak alkalmuk nyílik részt venni egyfajta megáldó szertartáson, ahol Buddha ereklyét helyeznek a fejük fölé, így személyes áldásban részesülnek.

Az utazó kiállítás befejeztével az ereklyék egy 152 méter magas bronz Maitreya Buddha szoborba kerülnek az észak-indiai Kushinagar-ban.

A kiálllítás megtekinthető: 2006. október 13, 14 és 15-én, megnyitó: 13-án pénteken, 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest, V. ker. Károlyi M. u. 16.) A belépés ingyenes!