dec
16
szo
Karácsonyi ünnepség a Karmapa Házban
dec 16 egész nap
Karmapa Ház - Budapest

Szeretettel várunk benneteket december 16-án, szombaton egy szívmelengető karácsonyi ünnepségre a Karmapa Házba, ahol tanítások, szertartások, örömteli programok és mindenféle finomság közös elfogyasztásával együtt ünnepelünk, felgyújtva egymás szívében a szeretet fényét.

Ünnepi program:

10 órától Láma Csöpel ünnepi tanítása és könyvajánló
12 órától Látványkonyha (megkóstolhatjátok szanghatársaink különleges ételeit és italait)
14 órától
– Areyonga meditatív együttes – Ócs József és barátai zenélnek
– Tsetan Namgyal tibeti táncos előadása
– Dharma színház előadása: Az okos lány (magyar népmese buddhista magyarázattal)
16 órakor Csö-cog étekszenteléssel
17 órakor Karácsonyi ajándékozás és a megszentelt ételek elfogyasztása (svédasztalos vacsora)
18 órakor Ünnepi filmvetítés

Belépő: családonként házi sütésű sütemény, vagy hidegtál, innivaló (az ételek disznóhúst ne tartalmazzanak!)

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

A téli napforduló a vég, a tavalyi év vége és az új év kezdete. Amikor valaminek vége van, akkor abban benne van a lehetőség; valami új kezdetnek a lehetősége. A csend, a vég az tehát nem jelenti a reményvesztettséget. Még a halál sem, mert abban is ott a lehetőség valami újra. Az embernek lehetőségre van szüksége, arra, hogy kilépjen a mélyen beidegzett szokásmintákból. A karácsony ennek az ünnepe.
Ez a meditáció lényege is, a meditációban minden lélegzetvételnél ez történik. Kilélegzünk, csend van. Ott a lelhetőség. A lehetőség arra,hogy elhagyjuk régi, beidegzett szokásmintáinkat és valami újdonság történjen. Ha ugyanúgy szeretnénk folytatni, ahogy korábban akkor elvesszük a lehetőséget és úgy nincs fejlődés. Egy élet, ahol nincsenek lehetőségek csak előre vetített jövő, nem ér semmit.
A mai materialista világunkban az emberek így gondolkoznak: az út legyen egyenes, előre jól belátható, kikövezzük az utat és végig megyünk rajta. Szellemi értelemben pontosan ez a halál, ez a lelki halál.

A téli napfordulón ez jön el, az új lehetőség, ami pedig nem más, mint az újraszületés. Mi az az új ami születik? Ez a fény, a világosság. Ez nem a hétköznapi fény, hanem a szellem világossága. Ha képesek vagyunk megnyílni a csöndben, akkor ez történhet meg. Milyen világosság ez? A buddhizmusban ez a világosság egyenlő a szeretettel és az együttérzéssel. A szeretet és együttérzés világossága születik meg a csöndben. A valódi szeretet és a valódi együttérzés mindig új. Ezt nem lehet létrehozni, természeténél fogva megmutatkozó, mindig új és eleven, és mindig abban az adott pillanatban születik és mindig másképp. Ezt jelenti a szeretet. A szeretet mindig új, mindig más, előreláthatatlan, leírhatatlan; ez az újraszületés.

A régi magyar hagyományban ezt a szeretetet, ezt a fényt, ezt az új világosságot ami a téli napfordulón megjelenik, ezt a csodaszarvas alakjához kötik. A csodaszarvashoz, amit úgy írnak le, hogy ezer ága-boga száz misegyertya gyújtatlan gyulladjék, oltatlan aludjék.
Mit jelent ez? A gyertya úgy ég ha meggyújtják. Milyen gyertya az amit nem kell meggyújtani? Ezek, a csillagok. De ez csak egy jelkép. A fény, amit nem kell meggyújtani, a szeretet fénye. Ami mindig ott van, mindig új, mindig megfoghatatlan és mindig világít. Ez a tudat saját fénye; a szeretet a tudat saját fénye. Ez a bennünk lévő alapvető jóság. Azért hívjuk alapvetőnek,mert nem teremtett, nem létrehozott dolog. Ez természeténél fogva mindig velünk volt, velünk van és velünk is lesz. Mert ez alaptermészetünk, ami kezdettelen idők óta a végtelenségig mióta létezik tudatunk bennünk van.

Szeretet nélkül semmit nem ér az életünk, ezért egymás nélkül sem ér semmit az életünk, hisz egymás nélkül nem vagyunk képesek szeretni.

– Láma Csöpel –

 

 

dec
30
szo
Szilveszteri nyungne
dec 30 – dec 31 egész nap
Tara Templom - Tar

Nyungne, az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata

A nyungne böjttel összekapcsolt meditáció gyakorlat a tibeti buddhizmusban. Egy teljes nyungne elvégzése kétnapos meditáció elvonulásban történik. A gyakorlat hatékonyan tisztít a szellemi és testi negativitások minden fajtájától, és nagy gyógyító erővel rendelkezik, ezért gyógyíthatatlannak minősített betegségek leküzdésére is eredményesen alkalmazzák ezer év óta.
A nyungne egy nagyon hatékony gyakorlási mód, különösen azok számára, akik családos és munkás életet élnek. Ezt az életmódot nagyon jól lehet kombinálni azzal, hogy időnként elvonulunk hosszabb-rövidebb időre, intenzív gyakorlással töltünk néhány napot vagy hetet, s aztán visszatérünk a hétköznapi életünkhöz. Ezt a buddhista országokban így csinálják. Az emberek dolgoznak, családjuk van, emellett azonban rendszeresen elmennek egy kolostorba vagy meditáció központba, és ott töltenek néhány napot vagy hetet, majd folytatják az életüket. Így a gyakorlás az életük szerves részévé válik.
A nyungne gyakorlat Gelongma Palmotól származik, aki egy nagy női gyakorló volt. Ezer évvel ezelőtt, a buddhista időkben élt Észak-Indiában és Nepálban, ahol ma is megvannak a szent helyei.
Gelongma Palmo hercegnő volt, aki súlyos leprában szenvedett, az egész testét beborították a sebek. Abban az időben a lepra gyógyíthatatlan betegségnek számított, a betegeket egyszerűen elkülönítették. Gelongma Palmonak szerencséje volt, mert találkozott egy tanítóval, aki azt tanácsolta neki, végezze a nyungne gyakorlatát. Szorgalmas gyakorlása meghozta az eredményt. Meggyógyult a leprából, és elérte a tökéletes megvilágosodást.

A Nyungne ideje alatt Csenrézi, a határtalan együttérzés bódhiszattvája meditációját végezzük, s 24 órára szóló, hajnaltól hajnalig tartó fogadalmakat teszünk, melyek a következők: nem ölünk, nem lopunk, nem élünk szexuális életet, nem hazudunk, nem iszunk alkoholt, nem ülünk kiemelt helyre, csak az előírt időben étkezünk, kerüljük a szórakozást, nem használunk parfümöt és nem viselünk ékszereket.
Buddhista szent iratok szerint nyolc, hibátlanul, azaz a fogadalmakat megtartva és helyes szándékkal elvégzett nyungne bizonyosan emberi létformában történő újjászületést eredményez. A helyes szándék azt jelenti, hogy a meditációt nem csak önmagunk, de kivétel nélkül minden lény javára végezzük.

Praktikus információk:

Szállás, étkezés, tanítás egy nyungnéra: 11.000 Ft (alapkő és támogatói kedvezmények érvényesek)
Jelentkezni ezen a címen tudsz:
kagyu.center@gmail.com
Egy Nyungne két napból áll. A Nyungne a Tara Templomban lesz, egyik nap  hajnali 5 órától, másik nap reggel 6 órától kezdve. A fogadalmakat (*Szodzsong*) mindkét napon, hajnalban tesszük le.
Nyungne meditációra érkezés és regisztráció  az első nap előtti este (dec. 29.) 17 és 18 óra között a Tara templom aljában, távozás a második nap utáni reggel a Tara meditáció után.

Az első nap, melyen a meditációt vezető Láma tanításokat ad, előkészíti a másodikat, melyen nem iszunk, nem eszünk és nem beszélünk.
A szertartásokon bárki részt vehet hitbéli elkötelezettségre való tekintet nélkül, egyetlen feltétel, hogy ne tápláljon ellenséges érzelmeket a gyakorlat iránt. A Nyungne gyakorlatnak fontos része az érdemek halmozása. Érdemeket halmozunk azáltal, ha erényes szellemet alakítunk ki magunkban, és tiszta szándékkal jó cselekedeteket hajtunk végre.

Olyan emberek mellé üljetek, aki jól ismeri a Nyungne gyakorlatot, mert néha bele lehet keveredni, főleg, hogy tibetiül is vannak szövegek.
Hozzatok magatokkal hálózsákot, lepedőt, párnát, tisztálkodó szereket, törölközőt.
Kérünk benneteket, hogy a Nyungne ideje alatt semmilyen általatok hozott személyes tárgyat ne hagyjatok elől (szappan, tusfürdő, kanál, bögre stb.) amit ne használhatna más is. Ugyanis a fogadalmak között van, hogy nem vesszük el más tulajdonát. Csak abban az esetben hagyjátok a személyes dolgaitokat a közös helyiségekben, ha mások is használhatják megkérdezés nélkül.
Várjuk szeretettel az ételfelajánlásokat (csokit, cukorkát, gyümölcsöt, süteményt), amelyeket közösen elfogyasztunk (ne tartalmazzanak: tojás, retek, hús, hagyma, fokhagyma, alkohol )

 A NYUNGNE  gyakorlatához kapcsolódó irodalom itt:

Szeretettel várunk Mindenkit!

jan
14
vas
Tudatépítés
jan 14 @ 08:00 – 12:00
Karmapa Ház - Budapest

TUDATÉPÍTÉS Láma Csöpel vezetésével

Program:
8:00-9:00 Zöld tara szertartás
10:00-11:00 Vezetett gyógyító meditáció
11:00-12:00 Tanítás a 37 bódhiszattva gyakorlatról

A tudatépítés sok évezredes hagyománya leszögezi: tudatunk ereje képes megszüntetni a szenvedést, és megteremteni a boldogságot. Ha ezt az erőt megfelelő életmóddal, helyes magatartással és meditációval párosítjuk, nemcsak lelki szenvedéseinkből, hanem testi betegségeinkből is kigyógyulhatunk.

A tudatépítés gyógyító meditációjának gyakorlatai az ősi tibeti hagyomány gazdag tapasztalataira épülnek. Alkalmasak mindenki számára, nem kötődnek vallási alapokhoz. Megismerkedünk az egészség és a betegség lélektanával, és megtanuljuk felkelteni a tudatunk végtelenül hatalmas gyógyító erejét.

Felajánlás a tanításra: 1000 Ft (Támogatói kedvezmény érvényes)
Regisztráció nem szükséges.

 

KÖNYVAJÁNLÓ a gyógyító meditáció gyakorlatához:

A mai tudomány egyik legfontosabb felismerése, hogy a test és a tudat nem két különálló, egymástól elválasztott jelenség, hanem egy és ugyanazon létező két különböző szempontból nézve. Tudatállapotunk kihat egészségünkre. Míg a zaklatott, kiegyensúlyozatlan tudat a betegségek melegágya, addig az önmagával megbékélt tudat védi testi egészségünket, elejét veszi a megbetegedéseknek, sőt gyógyítja is a már meglévőket. A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség kiadásában több olyan könyv is megjelent, ami páratlan segítséget nyújt a gyógyító meditáció, a tudatépítés elsajátításához, valamint a helyes szemlélet kialakításához.

Az 5 erő
Gyógyító Erőtér
Gyógyító Meditáció
Öngyógyítás meditációval

https://dharmakonyvek.hu/meditacio/gyogyito

jan
28
vas
Tudatépítés
jan 28 @ 08:00 – 12:00
Karmapa Ház - Budapest

TUDATÉPÍTÉS Láma Csöpel vezetésével

Program:
8:00-9:00 Zöld tara szertartás
10:00-11:00 Vezetett gyógyító meditáció
11:00-12:00 Tanítás a 37 bódhiszattva gyakorlatról

A tudatépítés sok évezredes hagyománya leszögezi: tudatunk ereje képes megszüntetni a szenvedést, és megteremteni a boldogságot. Ha ezt az erőt megfelelő életmóddal, helyes magatartással és meditációval párosítjuk, nemcsak lelki szenvedéseinkből, hanem testi betegségeinkből is kigyógyulhatunk.

A tudatépítés gyógyító meditációjának gyakorlatai az ősi tibeti hagyomány gazdag tapasztalataira épülnek. Alkalmasak mindenki számára, nem kötődnek vallási alapokhoz. Megismerkedünk az egészség és a betegség lélektanával, és megtanuljuk felkelteni a tudatunk végtelenül hatalmas gyógyító erejét.

Felajánlás a tanításra: 1000 Ft (Támogatói kedvezmény érvényes)
Regisztráció nem szükséges.

 

KÖNYVAJÁNLÓ a gyógyító meditáció gyakorlatához:

A mai tudomány egyik legfontosabb felismerése, hogy a test és a tudat nem két különálló, egymástól elválasztott jelenség, hanem egy és ugyanazon létező két különböző szempontból nézve. Tudatállapotunk kihat egészségünkre. Míg a zaklatott, kiegyensúlyozatlan tudat a betegségek melegágya, addig az önmagával megbékélt tudat védi testi egészségünket, elejét veszi a megbetegedéseknek, sőt gyógyítja is a már meglévőket. A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség kiadásában több olyan könyv is megjelent, ami páratlan segítséget nyújt a gyógyító meditáció, a tudatépítés elsajátításához, valamint a helyes szemlélet kialakításához.

Az 5 erő
Gyógyító Erőtér
Gyógyító Meditáció
Öngyógyítás meditációval

https://dharmakonyvek.hu/meditacio/gyogyito

feb
3
szo
Elvonulás Láma Tony Duff vezetésével
feb 3 – feb 9 egész nap
Tar - Tara Templom

A tibeti vadzsrajána buddhizmus mestere, Lama Tony Duff ismét Magyarországra érkezik és egyhetes elvonulást tart Taron, majd a Karmapa Házban 2 napos tanítást ad nekünk.

Lama Tony elsősorban fordítói munkásságáról ismert. Megalapítója a Nalanda Translation Committee-nek valamint a Padma Karpo Translation Committee-nek. Igen jól képzett tanító a tibeti buddhizmus gelug, kagyü és nyingma iskoláiban egyaránt. Tanítványa a néhai Csögyam Trungpa Rinpocsének, illetve az egyik legnagyobb tibeti Dzogcsen mesternek, Ontrul Tenpa’i Wangcsuk-nak, aki hagyományvonalának teljes átadásában részesítette, köztük egy teljes terma-tanításban is, valamint felruházta őt azok átadási jogával.

Február 3-a és 9-e között egyhetes elvonulást tart A MAHAMUDRA NÉGY JÓGÁJA címmel.

Étkezés: Oriyoki (vegetáriánus)

Érkezés: február 2-án péntek este (aznap még nincs étkezés)

Az elvonulásra a felajánlás díja: 65.000 Ft (Alapköveknek és támogatóknak: 58.000 Ft)
Január 10-ig történő jelentkezés és előleg (25.000 Ft) díj befizetése esetén a kedvezményes összeg: 58.000 Ft, támogatóknak: 51.000 Ft.
A fenti összegek tartalmazzák a felajánlást Tony Duff-nak, a szállás és az étkezés díját.

Jelentkezési határidő: január 26.
Előleg: 25.000 Ft (lemondás esetén ezt az összeget nincs módunkban visszautalni.) A fennmaradó összeget a helyszínen kell majd befizetni.

A JELENTKEZÉS MENETE:
1. Jelentkezz a
kagyu.center@gmail.com email címen.
2. Mi válaszul küldünk egy megerősítő emailt, hogy a jelentkezésed elő-regisztráltuk és elküldjük számodra a legfontosabb információkat.

3. Utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: Magyarországi Karma Kagyüpa Közösség
Számlaszám: 11702036-20529712
Közlemény: NEVED és TONY DUFF

4. Az utalásod beérkezését követően küldünk egy e-mailt, hogy a regisztrációdat véglegesítettük.
5. A helyszínre érkezéskor, a Tara Templom aljában kell a hátralévő összeget befizetni, ezután megkapod a karszalagot és elfoglalhatod a szálláshelyed.

Kérdés esetén keresd ügyintézőnket a kagyu.center@gmail.com e-mailen vagy a 30/250 3205 telefonszámon.

 

AZ ELVONULÁS ELŐÍRÁSAI
A meditáció elvonulás a Karma Ratna Dargye Ling Meditáció Központban kerül rendezésre. Központunk szellemi vezetője Őszentsége Karmapa. Tiszteletreméltó Láma Ngawang felhatalmazott képviselője Láma Csöpel. A Dharma Központ kizárólag azért áll fenn, hogy az itt tartózkodók Dharmát tanulni és gyakorolni tudjanak.

KÉRJÜK VEDD FIGYELEMBE
A meditáció elvonulásnak szigorú szabályai vannak. Kérjük vedd figyelembe, hogy csak az előírások betartásának vállalása mellett vehetsz részt.
– Központunk a lelki és szellemi épülést szolgálja, ezért itt testünk, beszédünk és tudatunk minden cselekvésének ezt kell céloznia.
– Mások iránt tanúsítsunk türelmet, előzékenységet, tiszteletet. A mértéktartás, józanság és illendőség szabályait mindenkor tartsuk be!
– Alkalmazkodjunk egymáshoz, a napirendhez és a felelős személyek szavaihoz!
– Az elvonulás meditációin való részvétel kötelező.

HOZZATOK MAGATOKKAL
– tányért, csészét, evőeszközöket
– a házban lakók: papucsot, párnát, hálózsákot, vagy ágyneműt.

Házirend:
– A Központ területén tilos dohányozni, alkoholt, kábítószert fogyasztani.
– Tilos tüzet rakni; a szobákban, sátrakban mécsest, füstölőt gyújtani.
– Háziállatot nem szabad az elvonulásra hozni.
– Értékmegőrzést nem tudunk biztosítani.
– Hozott ételek tárolását, hűtését, melegítését nem tudjuk biztosítani.
– A házak szobáiban a férfiak és nők együtt lakását nem tudjuk biztosítani.
– A programok pontosan kezdődnek, a későn jövők nem tudnak bejönni.
– Gyermekmegőrzést a Központ nem tud vállalni (szülői felügyelet nélkül a gyermekek a Központ területén nem tartózkodhatnak. Gyermeket csak abban az esetben hozzatok, ha a felügyeletéért felelősséget vállaltok, a gyermekek felügyeletét más szülőkkel együttműködve megszervezitek).
– A sátrakban, szobákban, kocsikban hagyott értékekért felelősséget nem tudunk vállalni!

A Központ területén minden munkát (takarítás, főzés, mosogatás stb.) az elvonulók végeznek, ezáltal nemcsak elvonulók, hanem rendezők is lesznek egyben. Az elvonulás első estéjén lesz egy megbeszélés, a különböző munkafolyamatok felelőseit itt választjuk ki. Kérünk benneteket amennyiben szívesen részt vennétek ti is ezekben, jelezzétek felénk.

 

 

feb
15
csü
1. nyungne (8 nyungne meditáció)
feb 15 – feb 16 egész nap
Tar - Tara Templom

Nyungne, az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata

A nyungne böjttel összekapcsolt meditáció gyakorlat a tibeti buddhizmusban. Egy teljes nyungne elvégzése kétnapos meditáció elvonulásban történik. A gyakorlat hatékonyan tisztít a szellemi és testi negativitások minden fajtájától, és nagy gyógyító erővel rendelkezik, ezért gyógyíthatatlannak minősített betegségek leküzdésére is eredményesen alkalmazzák ezer év óta.
A nyungne egy nagyon hatékony gyakorlási mód, különösen azok számára, akik családos és munkás életet élnek. Ezt az életmódot nagyon jól lehet kombinálni azzal, hogy időnként elvonulunk hosszabb-rövidebb időre, intenzív gyakorlással töltünk néhány napot vagy hetet, s aztán visszatérünk a hétköznapi életünkhöz. Ezt a buddhista országokban így csinálják. Az emberek dolgoznak, családjuk van, emellett azonban rendszeresen elmennek egy kolostorba vagy meditáció központba, és ott töltenek néhány napot vagy hetet, majd folytatják az életüket. Így a gyakorlás az életük szerves részévé válik.
A nyungne gyakorlat Gelongma Palmotól származik, aki egy nagy női gyakorló volt. Ezer évvel ezelőtt, a buddhista időkben élt Észak-Indiában és Nepálban, ahol ma is megvannak a szent helyei.
Gelongma Palmo hercegnő volt, aki súlyos leprában szenvedett, az egész testét beborították a sebek. Abban az időben a lepra gyógyíthatatlan betegségnek számított, a betegeket egyszerűen elkülönítették. Gelongma Palmonak szerencséje volt, mert találkozott egy tanítóval, aki azt tanácsolta neki, végezze a nyungne gyakorlatát. Szorgalmas gyakorlása meghozta az eredményt. Meggyógyult a leprából, és elérte a tökéletes megvilágosodást.

A Nyungne ideje alatt Csenrézi, a határtalan együttérzés bódhiszattvája meditációját végezzük, s 24 órára szóló, hajnaltól hajnalig tartó fogadalmakat teszünk, melyek a következők: nem ölünk, nem lopunk, nem élünk szexuális életet, nem hazudunk, nem iszunk alkoholt, nem ülünk kiemelt helyre, csak az előírt időben étkezünk, kerüljük a szórakozást, nem használunk parfümöt és nem viselünk ékszereket.
Buddhista szent iratok szerint nyolc, hibátlanul, azaz a fogadalmakat megtartva és helyes szándékkal elvégzett nyungne bizonyosan emberi létformában történő újjászületést eredményez. A helyes szándék azt jelenti, hogy a meditációt nem csak önmagunk, de kivétel nélkül minden lény javára végezzük.

Praktikus információk:
Szállás, étkezés, tanítás egy nyungnéra: 11.000 Ft ( Alapkő éstámogatói kedvezmények érvényesek)
Jelentkezni ezen a címen tudsz:
kagyu.center@gmail.com

Egy nyungne meditáció elvonulás pontos menete:
A nyungne meditáció kezdete előtti napon a gyakorló fürödjön meg, készítsen elő tiszta ruhát, és ezen az éjszakán már ne éljen nemi életet. A meditációra szokás ételfelajánlásként édességeket, gyümölcsöt hozni, melyet közösen elfogyasztunk a szertartás alatt és annak végeztével.(ne tartalmazzanak: tojás, retek, hús, hagyma, fokhagyma, alkohol )
A gyakorlatban:
• regisztráció a Tara templom aljában du. 17 órától (február 14-én)
• 18:30 – Mahakála pudzsa
• 19:00 – Csenrézi pudzsa

Az előkészítő nap hajnalban kezdődik a szodzsong fogadalmak letételével. A fogadalmak letétele nem szükségszerű, e nélkül is részt lehet venni az egész meditáción. Mégis nagy haszonnal jár a fogadalmak letétele, mert nagyon megnöveli a meditáció erejét. Ha a fogadalmakat letettük, nagy figyelemmel kell betartani őket. A fogadalmak 24 órára szólnak, hajnaltól-hajnalig. A nyungne meditációt háromszor végezzük el egy nap. Az elsőt magyarul, a másodikat tibetiül, a harmadikat ismét magyarul olvassuk. Az első napon reggelit és ebédet lehet enni, a nap folyamán lehet beszélni, de csak a legszükségesebbet. A meditáció terembe belépés előtt a kikészített sáfrányos vízből (amrita) egy cseppet a szánkba veszünk, öblítünk, majd kiköpjük. Az esti lefekvés és elalvás után bármikor is ébredünk fel, már nem ehetünk, nem ihatunk és nem beszélhetünk.
Az első nap, melyen Láma Csöpel a tanításokat ad, előkészíti a másodikat, melyen nem iszunk, nem eszünk és nem beszélünk.

A meditáció utolsó reggelén a fogadalmak lejárnak. Ezen a reggelen még egyszer elvégezzük a nyungne meditációt, és aki nem folytatja további nyungnékkal az elvonulást, a fogadalomtétel természetesen már kimarad. Kb. reggel 8-kor lesz vége, ezután takarítás következik és ezzel zárul le az elvonulás.

A szertartásokon bárki részt vehet hitbéli elkötelezettségre való tekintet nélkül, egyetlen feltétel, hogy ne tápláljon ellenséges érzelmeket a gyakorlat iránt. A Nyungne gyakorlatnak fontos része az érdemek halmozása. Érdemeket halmozunk azáltal, ha erényes szellemet alakítunk ki magunkban, és tiszta szándékkal jó cselekedeteket hajtunk végre.

Olyan emberek mellé üljetek, aki jól ismeri a Nyungne gyakorlatot, mert néha bele lehet keveredni, főleg, hogy tibetiül is vannak szövegek.
Hozzatok magatokkal hálózsákot, lepedőt, párnát, tisztálkodó szereket, törölközőt.
Kérünk benneteket, hogy a Nyungne ideje alatt semmilyen általatok hozott személyes tárgyat ne hagyjatok elől (szappan, tusfürdő, kanál, bögre stb.) amit ne használhatna más is. Ugyanis a fogadalmak között van, hogy nem vesszük el más tulajdonát. Csak abban az esetben hagyjátok a személyes dolgaitokat a közös helyiségekben, ha mások is használhatják megkérdezés nélkül.