nov
20
ked
BETELT! Yuthok Nyingthig Ngöndro elvonulás Drukmo Gyal Dakini vezetésével
nov 20 – nov 26 egész nap
Karmapa Ház - Budapest

AZ ELVONULÁSRA BETELTEK A HELYEK! KÉRÜNK TITEKET, HOGY MÁR NE INDÍTSATOK EL ÚJABB UTALÁSOKAT!

Yuthok Yönten Gönpo-t a Gyógyító Buddha megtestesülésének tartják, ő a tradicionális tibeti gyógyászat atyja. Ő írta a sokak által ismert négy gyógyászati tantrát, a Gyü-si-t, amely az orvoslás különböző eljárásait taglalja. Ezek mellett tőle származik az elsősorban orvosok, gyógyítók, szociális segítők, másodsorban pedig bármilyen spirituális gyakorló számára javasolt Yuthok Nyingthig tanítássorozat. Ez a cím magyarul Yuthok tanításának a legbelsőbb esszenciáját jelenti. Míg az orvoslás célja a testi és lelki rendellenességek, kibillentségek megszüntetése, a testi és lelki egyensúly helyreállítása, addig Yuthok tanításának szellemi része a szamszárában lévő szenvedés gyökereinek megszüntetésére irányul, tehát a teljes megvilágosodás elérésére.

Magyarországon pár évvel ezelőtt kezdődtek el ezek a tanítások Dr. Nida Chenatsang tibeti orvos és spirituális mester átadásaival, valamint Drukmo Gyal Dakini elvonulásvezető és mantraénekes gyakorlati útmutatásaival.

A Yuthok Nyingthig ösvénye egy hetes elvonulásaiban egyesíti a régi (nyingma) és az új (szarma) tradíciók gyakorlatainak teljes spektrumát, a következő felépítéssel:
I. Ngöndro
II. Guru jóga (külső, belső, titkos, összetett) – az megfelel a felépítés (kjerim) fázisának
II. A hat jóga (tummo, álom jóga, tiszta fény jógája, illuzórikus test jógája, bardó jóga, phowa) – ezek tartoznak a beteljesítés (dzogrim) fázisához
III. A két mudra – vagy két pecsét (Karmamudra és Mahamudra)
IV. Dzogchen (Ati jóga, trekcsö, thögál)

Ahogy a vadzsrajána tanítások kifejezetten a mai kor emberének képességeihez és lehetőségeihez illenek, ez kiemelten igaz a Yuthok lényegi tanítássorozatára is. Jelen esetben ez arra is vonatkozik, hogy itt nem szükséges 4×100.000 előkészítő gyakorlat (mint pl. leborulás, bódhicsitta, vadzsraszattva, mandalafelajánlás), hanem Yuthok áldása és ígérete által egy hetes elvonulásban végzett ngöndro gyakorlás is elegendő az ösvény megalapozásához. (Ugyanígy a többi tanítás is egy hetes intenzív elvonulásokban kerül gyakorlásra.) Így talán könnyebben belefér a spirituális gyakorlás az elfoglalt nyugati életvitelünkbe.

Mint a többi tradícióban, a ngöndro itt is több csoportba osztódik, ez esetben három részről beszélünk:
1. Általános ngöndro – ez általánosan elvégezhető bárki által, hiszen az életünk valódi természetén való elmélkedést (meditációt) jelenti. Ide tartozik az értékes emberi élet elérésének ritkasága, valamint a mulandósága, az ok-okozat természetes törvénye, a szamszárikus élet következményei és a spirituális megszabadulás előnyei.
2. Különleges ngöndro – Azért különleges, mert ez eltér a hétköznapi, általános hozzáállástól, helyette a buddhista nézeteken és gyakorlatokon alapul. Kilenc gyakorlatot foglal magába. (pl. menedék, bódhicsitta, vadzsraszattva tisztító gyakorlata, mandala felajánlás, körbejárás, stb.)
3. Rutin ngöndro – Ezt a részt karma jógának is nevezhetjük. Ha elvégeztük a különleges ngöndro-t, akkor fontos kialakítani egy olyan rutint, amely által a kifejlesztett tudatosságot fenntartva gyakorlatba is ültethetjük azt. Ide tartozhat mások gyógyítása, segítése, dharma tevékenység (különösen Yuthok gyógyászati és spirituális tanításai kapcsán), jótékonysági tevékenységek, olyan projektek amelyek sok lény (nem feltétlenül csak emberek) segítését szolgálják, állatok felszabadítása és a környezet védelme.

A fenti három közül a másodikat végezzük együtt a novemberi elvonuláson és erre az 1. pont, az általános ngöndro gyakorlásával tudunk felkészülni.

A ngöndro elvonulást vezeti: Drukmo Gyal Dakini
Drukmo Gyal Dakini Tibet északkeleti részén, egy jógi családba született, ahol fiatalon bevezetést nyert a mantrákba, a jógába és a meditációba. A helyi tibeti jógi közösség támogatásával elkezdett mantrákat ősi dallamokkal gyakorolni és 2008-tól kezdett énekelni a nyilvánosságnak. 2014 elején Európába költözött és létrehozta első albumát a „Tibet tisztító hangját” Spanyolországban a Morgana Music Stúdióval és elkezdett turnézni Európában, Oroszországban, Ázsiában az Egyesült Államokban és Észak-Amerikában. Helyi zenészekkel lép fel. A második albuma a „Tibeti Mantra Gyógyászat” 2016-ban jelent meg és kiemeli a Sowa Rigpa – Hagyományos tibeti orvoslás ősi spirituális gyógyító rendszerét, melyet egy közvetlen vonaltartó és a Sorig Khang International alapítója, Dr. Nida Chenagtsang, tanított neki. Drukmo Gyal beutazza a világot, koncerteket ad, Tibeti Mantra Gyógyászatot és Tibeti Külső Terápiákat tanít, fordítja a tibeti doktorok által Európában tartott Tibeti Orvosi Kurzusokat és elvonulásokat vezet a Yuthok Nyingthig tradícióban mely a tibeti orvosok meditációs gyakorlata.

Felajánlás az elvonulásra: 31.000 Ft + a meditációs füzet ára, amit majd a helyszínen kell fizetni. (minimum 16 fő jelentkezése esetén)
A felajánlás összege tartalmazza Drukmo Gyal részére a felajánlás összegét, útiköltségét, ellátását és a Karmapa Ház kedvezményes bérleti díját.
A felajánlás összege nem tartalmaz se szállás, se étkezés költséget.

Étkezés: egyénileg kell gondoskodni mindenkinek a saját ebédjéről a sokféle diéta és ételallergia miatt.
Szállást nem tudunk biztosítani.

A program minden nap 9 órakor fog kezdődni és az esti órákban (18-19 óra körül) végződik.

A résztvevők száma korlátozott (35 fő), így kérünk, hogy jelentkezz időben, hogy mindenképp legyen helyed az elvonuláson. A férőhelyet az utalások beérkezési sorrendjében tudjuk biztosítani.

A JELENTKEZÉS LÉPÉSEI:

1. Kérünk utald át a Rád vonatkozó fent megadott összeget bankszámlaszámunkra:
Kedvezményezett: Magyarországi Karma Kagyüpa Közösség
Számlaszám: 11702036-20529712
Közlemény: NEVED és YUTHOK NGONDRO

2. Miután átutaltad a felajánlást, kérünk küldj egy e-mailt a kagyu.center@gmail.com e-mail címre, melyben megadod a neved, hogy milyen programra utaltál és mennyit.

3. Ezután bankszámlánkon ellenőrizzük az utalást és amennyiben megérkezett hozzánk az összeg, néhány napon belül küldünk egy megerősítő válasz e-mailt, hogy regisztrációd érvényes a programra.
Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a program helyszínén átvedd a karszalagod.

dec
8
szo
Mikulás Ünnepség a Karmapa Házban
dec 8 @ 16:30 – 18:30
Karmapa Ház - Budapest

Nézz az Aranytükörbe – ősi játékos tisztító szertartás dínom-dánommal

Kedves Barátunk!
Szeretettel várunk december 8-án, szombaton a Karmapa Házban tartandó hagyományos Mikulás Ünnepségünkre 16.30-tól.

Ünnepi program:
10.00 – 16.00  Egynapos elvonulás Láma Csöpel vezetésével
16.30 – Érkezik a MIKULÁS!

Amint megérkezik a Mikulás átadja az ajándékokat név szerint a gyerekeknek. Mivel a Mikulás mindent lát, így elmondja a gyerekeknek egyesével, hogy milyen jó és kevésbé jó cselekedeteik voltak az évben.

Az ajándékozás után ünnepi filmvetítés lesz.

Kedves Szülők!
Amennyiben szeretnétek részt venni az ünnepségen várjuk szeretettel jelentkezéseteket december 6-ig a kagyu.center@gmail.com e-mail címre.
Kérünk benneteket, hogy a jelentkezésben pár fontos információt írjatok le a Mikulásnak, ezek:
– szülő(k) neve(i), hány gyerekkel érkeztek?
Továbbá gyermekenként kérnénk tőletek:
– pontos név, életkor
– rövid jellemzés (csak címszavakban)
– miben volt nagyon jó az elmúlt évben, és mi az amin javítani kellene.

A Mikulás csomagok tekintetében kérjük hozzatok magatokkal saját csomagot a gyerekeknek.
Kérünk benneteket,hogy ne legyen túl hivalkodó, egyszerű, általános csomagot hozzatok. (1500-2500 Ft értékben) Jól láthatóan írjátok rá a gyermek nevét.
A csomagot az ünnepség előtt eljuttatjuk a Mikulásnak.

A terülj-terülj asztalkámra – melyet közösen elfogyasztunk – kérünk benneteket hozzatok sütit, kekszet, üdítőt.
Reméljük, hogy idén is sikerül sok-sok örömet szereznünk a programmal gyermekeinknek.

Sok szeretettel várunk Mindenkit!

dec
9
vas
Tudatépítés
dec 9 @ 08:00 – 12:00
Karmapa Ház - Budapest

TUDATÉPÍTÉS Láma Csöpel vezetésével

Program:
8:00-9:00 Zöld Tara szertartás
10:00-11:00 5 elem vezetett gyógyító meditáció
11:00-12:00 Láma Csöpel tanítása

A tudatépítés sok évezredes hagyománya leszögezi: tudatunk ereje képes megszüntetni a szenvedést, és megteremteni a boldogságot. Ha ezt az erőt megfelelő életmóddal, helyes magatartással és meditációval párosítjuk, nemcsak lelki szenvedéseinkből, hanem testi betegségeinkből is kigyógyulhatunk.

A tudatépítés gyógyító meditációjának gyakorlatai az ősi tibeti hagyomány gazdag tapasztalataira épülnek. Alkalmasak mindenki számára, nem kötődnek vallási alapokhoz. Megismerkedünk az egészség és a betegség lélektanával, és megtanuljuk felkelteni a tudatunk végtelenül hatalmas gyógyító erejét.

Felajánlás a tanításra: 1000 Ft (Támogatói kedvezmény érvényes)
Regisztráció nem szükséges.

 

KÖNYVAJÁNLÓ a gyógyító meditáció gyakorlatához:

A mai tudomány egyik legfontosabb felismerése, hogy a test és a tudat nem két különálló, egymástól elválasztott jelenség, hanem egy és ugyanazon létező két különböző szempontból nézve. Tudatállapotunk kihat egészségünkre. Míg a zaklatott, kiegyensúlyozatlan tudat a betegségek melegágya, addig az önmagával megbékélt tudat védi testi egészségünket, elejét veszi a megbetegedéseknek, sőt gyógyítja is a már meglévőket. A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség kiadásában több olyan könyv is megjelent, ami páratlan segítséget nyújt a gyógyító meditáció, a tudatépítés elsajátításához, valamint a helyes szemlélet kialakításához.

Az 5 erő
Gyógyító Erőtér
Gyógyító Meditáció
Öngyógyítás meditációval

https://dharmakonyvek.hu/meditacio/gyogyito

jan
1
ked
Újévi tűzszertartás
jan 1 @ 15:00 – 17:00
Tara Templom - Tar

Szeretettel várunk mindenkit január 1-én 15 órától kezdődő Évkezdő Tisztító szertartásainkra, Taron a Tara Templomban.

Az, hogy ilyen szertartásokat az év első napján végezzük, nagy jelentősége van. Magunk mögött hagyjuk az óévet, ami befejeződött és most valami teljesen újat kezdünk. Ez az új év nagyon jó alkalom arra, hogy rendezzük a dolgainkat, és jó feltételeket teremtsünk ahhoz ami most kezdődik. Ha esetleg a tavalyi évből még hoztunk magunkkal rendezetlen dolgokat, karmákat akkor ezeket a tűzszertartás keretében megtisztítjuk. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy egyszerűen elégetjük ezeket; a Tűz megtisztít bennünket ezektől a karmáktól. Ezeket csak kívánni kell, belül, önmagunkban. A kint égő Tűz jelképe a belső tisztító Tűznek, a kettő együtt működik; mert a Tisztító Tűz bennünk van.

A belső tűz lényege: a Szeretet. A Szeretet, Együttérzés és Bölcsesség Tüze.
Amikor a kinti Tüzet meggyújtjuk, felkeltjük magunkban ezt a belső Tüzet, melyben megtisztítjuk mindazon szennyeződéseket, karmákat, negativitásokat esetleg betegségeket, amiket magunkkal hoztunk. Meggyújthatjuk ezt a Tüzet a szeretteinkre gondolva is, bárkire a világon, hisz végeredményben az egész világ javáért végezzük ezt a tisztító szertartást.
A tisztulás során a szennyeződések, karmák átalakulnak, megnemesednek. Kiég belőlük a szennyeződés és mint tiszta bölcsesség energiaként felajánljuk ezeket minden érző lénynek, legyen béke az országunkban és más országokban, szűnjenek meg a háborúk, viszályok, betegségek.
Az új évben legyen fő helyen életünkben a Szeretet, az Együttérzés, mások iránti Tisztelet, a Boldogság, a Jószerencse, Jólét, Gazdagság, Egészség – kívánjuk ezt mind magunk és minden érző lény számára.

Programok:
– Tiszteletreméltó Láma Csöpel ünnepi tanítása
– Mahakala szertartás
– Tűzszertartás (Égetett felajánlás)
– Csö-meditáció és étekszentelés
– Láma Csöpel megáldja az egybegyűlteket

Szívesen fogadunk étekfelajánlást (disznóhús kivételével), melyet szertartásos megszentelés után a résztvevők elfogyasztanak.

A belépés díjtalan. Várunk mindenkit szeretettel vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül!