máj
26
szo
Hor Kwei Loon tanításai a Karmapa Házban
máj 26 – máj 27 egész nap
Karmapa Ház - Budapest

Május 26-27. szombat-vasárnap
Napirend mindkét napon:
10.00-12.00 Tanítás és meditáció
14.00-16.00 Tanítás és meditáció

A KARMA TANA
Értékes és gyakorlati tanítások a mindennapi életre

A buddhizmus fő tételei között szerepelnek a karmáról szóló tanítások. Ezek a testi és szellemi magatartás fejlődésére vonatkozóan szolgálnak olyan módszerekkel és útmutatásokkal, melyek azonnali boldogságot és fenntartható szabadságot eredményeznek. Ezért esszenciálisan fontos, hogy ezekből a csodálatos tanokból egy egyszerű receptet kivonatoljunk és itt és most érezzük az erejét és ígéreteit. A receptnek hozzáférhetőnek és egyszerűnek, átfogónak és önállónak, gyakorlatiasnak és érthetőnek, együttérzőnek és bölcsnek kell lennie, hiszen egyébként a Karma Tana mindig összetett és titokzatos lesz számunkra. A Karma Tanát a Szenvedésből való Szabadulás receptjévé kell fordítanunk. Most megkaphatod ezt a titkos receptet.

KWEI LOON HOR (1963-ban született) Malajziában tanítja a dharmát és a buddhista meditációs gyakorlatokat. 2006-ban társalapítója volt és napjainkig a vezetője a Penang Bodhi Heart Sanctuary-nak, ami egy nem-szektariánus buddhista központ. Átadásaiban arra törekszik, hogy az ősi buddhista tanításokat jelen korunk szükségleteire és gyakorlati megoldásokra fordítsa. Korábban bankár volt, de Humán Erőforrás tanácsadással is foglalkozik mellékágon.

Felajánlás a tanításokra: 2.000 Ft/alkalom (támogatói kedvezmény érvényes)
A teljes hétvégére (4 alkalom): 7.000 Ft (támogatóknak: 3.500 Ft)

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt tekintet nélkül vallási és világnézeti hovatartozásra!

máj
29
ked
Egynapos nyungne
máj 29 egész nap
Tara Templom - Tar

Nyungne, az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata – Buddha születésének, megvilágosodásának és paranirvánába távozásának ünnepe


2. Dharmacsakra nap, A megvilágosodás és az eltávozás napja

A negyedik tibeti holdhónap teliholdja, tibetiül: Szaka dawa dücsen.
A hagyomány szerint ebben a hónapban született Sakjamuni Buddha, akkor még Siddharta Gautama herceg néven. Majd aztán 35 éves korában ezen a napon világosodott meg, és végül ugyanezen napra esett az eltávozása is, vagyis mikor belépett a Nirvánába.
A Szaka Dawa a tibetiek legfontosabb ünnepe, valójában ez az egész holdhónap az ünneplésről szól. Ilyenkor szokás zarándoklatokra menni, felajánlásokat tenni és különböző szertartásokat végezni.
A tibeti kultúrában ezeket a dharmacsakra napokat 10 milliós napoknak is hívják.
A 10 milliószoros napokon minden tett 10 milliószoros erővel hat. Ez mind a pozitív, előremutató fejlődést segítő gondolatokra, érzelmekre, a szeretettel teljes szándékokra, az előre vivő akaratra, mind az ennek ellenkezőjét képviselő negatív, visszahúzó, fejlődésünk útját nem segítő gondolatokra, érzelmekre, megnyilvánulásokra, szándékokra és akaratra egyaránt igaz. Minden megnyilvánulásunk, tettünk következményei tízmilliószorosan hatnak vissza ránk.
Érdemes ezen a napon minél többet gyakorolni, ha azonban nincs lehetőségünk arra, hogy a dharmacsakra napot intenzív gyakorlással töltsük, pl. Nyungnéval, akkor is különösen ügyeljünk arra, hogy mindenféle testi, szóbeli és gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot.

…………………………………………………………………………………………………………..

Napi időbeosztás: 
10.00-11.30 1. tün
13.00-14.30 2. tün
15.30-17.00 3. tün
17.30-tól Csenrézi
Felajánlás: Minimum 1000 Ft.
Helyszín: Tar – Tara Templom
Kérjük aznap reggeltől  ne fogyasszatok már húst, tojást, alkoholt, hagymát, fokhagymát és ne dohányozzatok, továbbá egész nap tartózkodjatok ezeknek a fogyasztásától.
Ebéd: közösen elfogyasztott vegetáriánus ebéd.
Kérünk Titeket, hogy jelentkezzetek a kagyu.center@gmail.com e-mail címen május 27-ig.
 ………………………………………………………………………………………………………………..
A KARMAPA HÁZBAN 18 órától közös gyakorlás lesz.
Program: Hosszú Csenrézi és Dévacsen Mönlam
Bejelentkezni külön nem szükséges.

 

 

jún
9
szo
Cültrim Rinpocse Amitábha meghatalmazást ad
jún 9 @ 15:00 – 17:00
Karmapa Ház - Budapest

AMITÁBHA MEGHATALMAZÁS

Buddha Amitábha
Amitábha, a Végtelen Fény rubinvörös színű Buddhája. Tudatunk határtalan, ragyogó természetének és az emberi lét alapvető érzésének, a vágynak az átlényegítését szimbolizálja. A mahajána buddhizmus, tisztaföldjének (ahová a közismert Phowa gyakorlat a gyakorlót juttatja halálakor) központi alakja. Amitábha meghatalmazása, átadása és meditációjának gyakorlása szerencsés újjászületéshez vezet a Tiszta Buddha Birodalomban a Dévacsenben.

Cültrim Rinpocsét a nagy hírű Champa Rinpocse inkarnációjaként ismert el Őszentsége a Pancsen Láma. 1968-ban született Tibetben. Curpuban a Karmapák székhelyén végezte el a hagyományos hároméves elvonulást Drupon Decsen Rinpocse vezetése alatt. Az elvonulás után megbízást kapott a jangpacseni kolostor vezetésére, majd két éven keresztül egy meditáció központ vezető lámája volt Szingapúrban. 2000 óta Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse megbízásából a svédországi testvérközösségünk vezetője. Magyarországra, a Közösségünkhöz szinte minden évben ellátogat és ad értékes meghatalmazásokat és elvonulásokat vezet.

Felajánlás a meghatalmazásra: 5.000 Ft

A Phowa-elvonulásra jelentkezőknek ezen a meghatalmazáson kötelező a részvétel, amennyiben nincs még ilyen meghatalmazásuk.

GYEREKMEGŐRZÉS
A Központunkba szervezett elvonulások, tanítások, meghatalmazások felnőtteknek szólnak.
Ha mégsem tudod megoldani a gyermeked felügyeletét, akkor a Karmapa Házban sikerült kialakítanunk egy kuckót gyerekek számára, ahol a program alatt a játszhatnak. A gyerekek felügyeletét a szülőknek kell megoldani egymás közötti beosztással, a kialakított helyen.

Áldásra fel lehet hozni a gyerekeket.

A szervezésben segít Pintér Éva: + 36 30 250 9503

jún
10
vas
5 napos PHOWA városi ELVONULÁS Cültrim Rinpocse vezetésével
jún 10 – jún 14 egész nap
Karmapa Ház - Budapest

A férőhelyek beteltek, sajnos már nincs lehetőség jelentkezni.

A Phowa egy vadzsrajána buddhista meditációs gyakorlat. Az alábbi megnevezéseket szokták használni: “a tudatos halál gyakorlata”, vagy “a tudatosság átvitele a halál időpontjában”, illetve “megvilágosodás meditáció nélkül”. A Phowa gyakorlatával a halál időpontjában – magunk számára vagy más részére – a tudatosság áthelyezésre kerül. A tudat átkerülhet a dharmakájába, azaz a tudat igaz természetébe, vagy egy tiszta birodalomba, például Sukhavatiba, vagy egy kedvező emberi birodalomba való újjászületésbe. A gyakorlat a Naropa hat jógájának egyike, de sok más tanítási vonalban és rendszerben is megtalálható. Habár az úgynevezett “meditáció nélküli megvilágosodás öt gyakorlata„ között szerepel, alapos gyakorlást igényel, mielőtt sikeresen megvalósulna.

Cültrim Rinpocsét a nagy hírű Champa Rinpocse inkarnációjaként ismert el Őszentsége a Pancsen Láma. 1968-ban született Tibetben. Curpuban a Karmapák székhelyén végezte el a hagyományos hároméves elvonulást Drupon Decsen Rinpocse vezetése alatt. Az elvonulás után megbízást kapott a jangpacseni kolostor vezetésére, majd két éven keresztül egy meditáció központ vezető lámája volt Szingapúrban. 2000 óta Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse megbízásából a svédországi testvérközösségünk vezetője. Magyarországra, a Közösségünkhöz szinte minden évben ellátogat és ad értékes meghatalmazásokat és elvonulásokat vezet.

Napi időbeosztás:
10.00-12.00 Tanítás és meditáció
ebédszünet
13.30-15.30 Tanítás és meditáció
16.00-18.00 Tanítás és meditáció
19.00: Mahakala és Csenrézi szertartás (a részvétel opcionális)

Felajánlás az elvonulásra: 25.000 Ft (alapköveknek, támogatóknak: 15.000 Ft)
A fenti díj Cültrim Rinpocsének a felajánlást és naponta egy ebéd díját tartalmazza.
Mivel az elvonulás Budapesten, a Karmapa Házban kerül megrendezésre, így szállást biztosítani nem tudunk.

Az elvonuláson csak teljes egészében lehet részt venni, tehát 1-1 napra nem lehet bekapcsolódni.
A Phowa-elvonuláson való részvétel előfeltétele, hogy az előző napi Amitábha meghatalmazáson részt kell venni. (Akinek van már Amitábha meghatalmazása, nem kötelező a részvétel)

Jelentkezni a kagyu.center@gmail.com e-mail címen kell. A felajánlás összegét a bankszámlánkra történő előreutalással lehet majd rendezni május 21-ig, melynek részleteit a jelentkezésre küldött válaszlevélben adjuk meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az elvonuláson!

jún
16
szo
Láma Ngawang Sztúpa Avatás
jún 16 @ 14:00 – 17:00
Tara Templom - Tar

Várunk mindenkit szeretettel a Tara Templomban elhelyezett aranyozott Láma Ngawang Sztúpa felavatására!
A sztúpába Tiszteletreméltó Láma Ngawang hamvai fognak elhelyezésre kerülni egy aranyozott ereklyetartó sztúpában.
Az ünnepélyes avatást Tiszteletreméltó Cültrim Rinpocse végzi.

Tiszteletreméltó Dordzse Lopön Láma Ngawang Rinpocse a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség alapítója és szellemi vezetője, Őszentsége a Gyalwa Karmapa képviselője.
Láma Ngawang egy érdeklődő csoport meghívására 1987-ben megalapította hazánkban a Karma Ratna Dargye Ling Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösséget, melynek egészen a 2011-ben történt teste elhagyásáig, és az egyetemes béke állapotába oldódásáig a szellemi vezetője volt.
Őszentsége a XVI. Karmapa mondta róla: Láma Ngawang egész életét kizárólag a belső ösvény gyakorlásának szenteli, és képes tanítványait elvezetni szellemük igaz természetének megismeréséhez, azaz a megvilágosult állapot megtapasztalásához. Láma Ngawang Magyarországon illetve a Kárpát-medencében a buddhizmus szellemisége és gyakorlata bevezetésének és meghonosításának meghatározó egyénisége, akinek munkásságát az általa vezetett közösségek folytatják.

Szeretnénk kifejezni mélységes köszönetünket nagyra becsült Lámánknak, aki eltávozása után is támaszunk és segítőnk. Kérjük, hogy emberi teste elhagyása után se hagyjon minket magunkra, és kívánjuk, hogy minél előbb szülessen meg újra tanítani itt, az emberek világában.

Kérünk Titeket, hogy az ünnepségre hozzatok édességet, gyümölcsöt, üdítőt (cogot) étekszentelésre!

jún
27
sze
Mantra Gyógyászati Workshop – Drukmo Gyal Dakini vezetésével
jún 27 – jún 28 egész nap
Karmapa Ház - Budapest

Képzeld el, hogy hang által gyógyítasz másokat…
A mantra a hang tiszta lényegi energiája. A hang ezen megnyilvánulásában végtelen képességgel rendelkezik mások segítésében. Amikor gyógyító céllal recitálsz egy mantrát, nagyon finom, a Tibeti Mantra Gyógyászatban használt energiákhoz kapcsolódsz és irányítod azokat.
A ’mantra’ egy szanszkrit kifejezés, mely szó szerint annyit tesz: megmenteni a tudatot a szenvedéstől és betegségtől. Tibetiül a mantra „Ngak” és gyakorlóikat Ngakpáknak hívják.
A hagyományos tibeti gyógyászat a mantra gyógyászattal különböző típusú betegségek és fájdalmak kezelését célozza.

Drukmo Gyal Dakini Tibet északkeleti részén, egy jógi családba született, ahol fiatalon bevezetést nyert a mantrákba, a jógába és a meditációba. A helyi tibeti jógi közösség támogatásával elkezdett mantrákat ősi dallamokkal gyakorolni és 2008-tól kezdett énekelni a nyilvánosságnak. 2014 elején Európába költözött és létrehozta első albumát a „Tibet tisztító hangját” Spanyolországban a Morgana Music Stúdióval és elkezdett turnézni Európában, Oroszországban, Ázsiában az Egyesül Államokban és Észak-Amerikában. Helyi zenészekkel lép fel. A második albuma a „Tibeti Mantra Gyógyászat” 2016-ban jelent meg és kiemeli a Sowa Rigpa – Hagyományos tibeti orvoslás ősi spirituális gyógyító rendszerét, melyet egy közvetlen vonaltartó és a Sorig Khang International alapítója, Dr. Nida Chenagtsang, tanított neki. Drukmo Gyal beutazza a világot, koncerteket ad, Tibeti Mantra Gyógyászatot és Tibeti Külső Terápiákat tanít, fordítja a tibeti doktorok által Európában tartott Tibeti Orvosi Kurzusokat és elvonulásokat vezet a Yuthok Nyingthig tradícióban mely a tibeti orvosok meditációs gyakorlata.

Mantra gyógyászat
Ez a tanfolyam mindenki számára nyitott, aki szeretne hangterápiát tanulni.
Egy kétnapos gyakorlati workshopot ajánlunk, tanítást az ősi, szent mantrák keltette rezgések erőteljes világa általi gyógyításról.
A mantra gyógyászat bevezet minket a tibeti gyógyászat szerteágazó és mélységes világába és abba, hogyan alkalmazzák a mantrákat orvosi és spirituális (lelki) gyógyításra. A tanult mantrák az általánostól, egészen a speciális védelmekig terjednek melyekkel különböző fizikai betegségek, hangulatingadozások kezelhetőek, illetve spirituális gyógyításra szolgálnak.
A tibeti gyógyászat rendszerében tanítva, ez a kétnapos intenzív workshop magában foglalja az alapokat és annak a gyakorlását, hogy hogyan alkalmazhatóak a mantrák különböző általános és specifikus rendellenességek gyógyítására annak érdekében, hogy belső harmóniát teremtsünk a test és a tudat számára.
A mantrák kifejezetten hatékonyan birkóznak meg a negatív, bolygók általi befolyásokkal (melyek gZa-ként ismertek) melyek megnyilvánulhatnak olyan állapotokként is, mint tudati zavarodottság, szorongás, álmatlanság, bipoláris zavar, epilepszia vagy stroke. Az ősi tibeti szöveg, a Négy Gyökér Tantra (Gyü-si) sokat hivatkozik használatukra a spirituális gyógyításban és szertartásokban.
Tudni és kezeléshez alkalmazni a mantrákat különösen hasznos a Ku Nye külső terápia gyakorlói számára, illetve minden olyan terapeutának vagy magánszemélynek, akik szeretnék megtanulni, hogy különféle anyagok meghatalmazása (energiával feltöltése) – pl. olajok, kagylók, kövek stb. – hogyan képes erőteljesen növelni ezek gyógyító hatását a terápiás ülések során.
Ez a gyakorlati workshop megtanítja a résztvevőknek a mantrák eredetét, a használatuk különböző módjait és azt, hogyan lehet pozitív hatásukat tovább erősíteni hangtálak és más gyógyító kristályok segítségével. A résztvevők megkapják azon kulcs mantrák ismeretét, amelyek nélkülözhetetlenek a fizikai, mentális és spirituális egészség fenntartásához.

Fontos, hogy a kurzus alatt vegetáriánus étrendet kövessünk.
……………………………………………………………………………………….

Időpont: június 27-28., szerda-csütörtök
Helyszín: Karmapa Ház, Budapest VIII., Baross u. 80.

Felajánlás a kurzusra: 29.000 Ft
Június 15-ig való jelentkezés és utalás esetén: 25.000 Ft

MKKK Támogatóknak kedvezmény: 5.000 Ft
(A kurzus díj nem tartalmaz étkezést és szállást.)

A program mindkét napon délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 4 órakor fejeződik be.
A két nap programja nem bontható, tehát külön 1-1 napon nem lehet részt venni.

Jelentkezni a kagyu.center@gmail.com e-mail címen kell. A felajánlás összegét a bankszámlánkra történő előreutalással lehet majd rendezni, melynek részleteit a jelentkezésre küldött válaszlevélben adjuk meg.

Drukmo Gyal Dakini – Bevezetés a Yuthok spirituális vonalának gyakorlataiba
jún 27 @ 18:00 – 20:00
Karmapa Ház - Budapest
Júl
6
pén
Előkészületi munkák a Dalai Láma ünnepségre
Júl 6 egész nap
Tar
Júl
7
szo
Dalai Láma Születésnapi Ünnepi Fesztivál
Júl 7 egész nap
Tar - Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Őszentsége, a XIV. Dalai Láma 83. születésnapja alkalmából rendezett fesztiválunkra!

Őszentsége korunk egyik legnagyobb vezetője és hatalmas erkölcsi tekintéllyel rendelkező alakja, akit világszerte tisztelet övez, mind állami vezetők, vallási vezetők, Nobel-békedíjas társai, tudósok, filozófusok, mind pedig egyszerű jóakaratú emberek részéről világszerte.
Az emberek – legyenek gazdagok vagy szegények, kövessenek bármilyen vallást – nagy spirituális vezetőként, a béke szószólójaként és az emberi értékek bajnokaként tisztelik és szeretik. Üzenete az együttérzésről számtalan ember szívét érinti meg, akiknek ő a remény és az önbizalom forrása mai zavaros világunkban. Nem túlzás azt állítani, hogy milliók életét változtatta meg, mert azok az értékek, amelyeket Őszentsége támogat – szeretet, megbocsátás, tolerancia, másokkal való törődés – valójában a belső erő, önbizalom és boldogság kulcsai, amelyeket ma mindannyian keresünk.

PROGRAMJAINK:
Tara Templomban:
10.00 Megnyitó és ünnepi szertartás
11.20 Kövi Szabolcs meditatív pánsíp- és fuvolakoncertje
13.00 Szivárványos hangfürdő (relaxáció hangtálakkal)
14.00 Az együttérzés és a szeretet evolúciója – Csörgő Tamás kvantumfizikus előadása
Csörgő Tamás ebben az előadásban néhány nagy hatású, de itthon egyáltalán nem közismert kutatás ismertetésére vállalkozik az Őszentsége a Dalai Láma: Egyetlen Atomban a Világegyetem c. könyvének alapján.
15.00 Samsara Boulevard – Lilith – Mantra koncert
A Samsara Boulevard – Lilith női duó mantrákat és imákat zenésít meg igazi női őserővel! Magával ragadó koncertjeiken a legkülönbözőbb kultúrák és hagyományok szent szövegeit éneklik legtöbbször hagyományos módon, de a tradicionális dallamokat szívesen ültetik át modernebb hangzású dalokba is. Repertoárjukban éppúgy fordulnak elő szanszkrit vagy tibeti szent szövegek, ahogy a magyar táltos hagyományokban eredező, dobokkal kísért dalok, de angol szövegeket is előszeretettel vegyítenek mindezekkel. Koncertjük igazi világkörüli utazás lelki kultúrákon át! A Teremtő erőket szent hangokkal megszólító zenei csemege, amelyben a közönséggel való közös éneklés is helyet kap!
15.45 Fülöp-szigeteki klasszikus táncok – Barkóczi Bea táncelőadása
16.30 Gergely István burmai útibeszámolója vetítéssel “Az Arany Szikla” címmel
17.00 Táncok az Aranyháromszögből – Észak-nyugat India klasszikus- és néptáncai – Barkóczi Bea táncelőadása
17.30 Láma Csöpel megáldja a festett fasztúpákat

DÉLBEN SZERETETTEL MEGHÍVUNK MINDENKIT EGY EGZOTIKUS ÉTELKÓSTOLÓRA A TARA TEMPLOM ALJÁBAN!

TOVÁBBI PROGRAMOK:
Tibet pavilon mellett a diófa alatt
13.00-14.30 Szabó Erzsébet és Mészáros Tibor handpan előadása “Dalok acélból” címmel
Egész nap: hennafestés

Lovasbemutató a bolt mögötti réten 15 órakor

Tara templom mögötti kerti házban
Hazavihető fasztúpák festése Tóth-Vásárhelyi Réka vezetésével és Láma Csöpel áldásával
(Minimum felajánlás: 2500 Ft)

Buddhista életmódsátor
A Templom előtti jurtában megismerkedhetnek a hagyományos tibeti ízekkel, a campa golyóval és a tibeti vajas teával, továbbá lehetőség lesz kipróbálni tibeti hangszereket.

A különleges ízek kedvelőit pedig szeretettel várjuk különleges italainkkal a Tara Kávézó és Ajándékboltban! A boltban továbbá keleti dolgok, a dharmához kapcsolódó tárgyak, indiai ruhakollekció, buddhista könyvek, ajurvédikus gyógykészítmények, teák, ékszerek és kristályok vásárolhatóak.

A belépés ingyenes, várunk mindenkit szeretettel tekintet nélkül vallási és világnézeti hovatartozásra!

Őszentsége kitűnő egészségben, hosszú ideig éljen; elképzelései és törekvései a világ, Tibet és a tibeti nép javáért teljesüljenek be; még életében térhessen vissza Tibetbe, és vigye magával azt a vezetést, amellyel az emigráns tibetieket és az egész világot vezeti.

A programváltozás jogát fenntartjuk.