Júl
6
szo
Egynapos nyungne
Júl 6 egész nap
Tara Templom - Tar

3. Dharmacsakra nap, Tankerék ünnepe

A hatodik tibeti holdhónap 4. napja, tibetiül: Csökhor dücsen.

Megvilágosodása után Buddha hét hétig nem tanított. Végül azonban Indra és Brahma ösztönzésére megforgatta a Tan Kerekét első ízben Szarnathban, ahol a Négy Nemes Igazságot tanította.
A tibeti kultúrában ezeket a dharmacsakra napokat 10 milliós napoknak is hívják.
A 10 milliószoros napokon minden tett 10 milliószoros erővel hat. Ez mind a pozitív, előremutató fejlődést segítő gondolatokra, érzelmekre, a szeretettel teljes szándékokra, az előre vivő akaratra, mind az ennek ellenkezőjét képviselő negatív, visszahúzó, fejlődésünk útját nem segítő gondolatokra, érzelmekre, megnyilvánulásokra, szándékokra és akaratra egyaránt igaz. Minden megnyilvánulásunk, tettünk következményei tízmilliószorosan hatnak vissza ránk.
Érdemes ezen a napon minél többet gyakorolni, ha azonban nincs lehetőségünk arra, hogy a dharmacsakra napot intenzív gyakorlással töltsük, pl. Nyungnéval, akkor is különösen ügyeljünk arra, hogy mindenféle testi, szóbeli és gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot.

…………………………………………………………………………………………………………..

Napi időbeosztás: 
10.00-11.30 1. tün
13.00-14.30 2. tün
15.30-17.00 3. tün
17.30-tól Csenrézi
Felajánlás: Minimum 1000 Ft. (helyszínen lehet rendezni)
Helyszín: Tar – Tara Templom
Kérjük aznap reggeltől  ne fogyasszatok már húst, tojást, alkoholt, hagymát, fokhagymát és ne dohányozzatok, továbbá egész nap tartózkodjatok ezeknek a fogyasztásától.
Ebéd: közösen elfogyasztott vegetáriánus ebéd.
Kérünk Titeket, hogy jelentkezzetek a kagyu.center@gmail.com e-mail címen július 3-ig.
Júl
13
szo
Dalai Láma Születésnapi Fesztivál
Júl 13 egész nap
Tar - Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Őszentsége, a XIV. Dalai Láma 84. születésnapja alkalmából rendezett fesztiválunkra!

Őszentsége korunk egyik legnagyobb vezetője és hatalmas erkölcsi tekintéllyel rendelkező alakja, akit világszerte tisztelet övez, mind állami vezetők, vallási vezetők, Nobel-békedíjas társai, tudósok, filozófusok, mind pedig egyszerű jóakaratú emberek részéről világszerte.
Az emberek – legyenek gazdagok vagy szegények, kövessenek bármilyen vallást – nagy spirituális vezetőként, a béke szószólójaként és az emberi értékek bajnokaként tisztelik és szeretik. Üzenete az együttérzésről számtalan ember szívét érinti meg, akiknek ő a remény és az önbizalom forrása mai zavaros világunkban. Nem túlzás azt állítani, hogy milliók életét változtatta meg, mert azok az értékek, amelyeket Őszentsége támogat – szeretet, megbocsátás, tolerancia, másokkal való törődés – valójában a belső erő, önbizalom és boldogság kulcsai, amelyeket ma mindannyian keresünk.

KIEMELT SZTÁRELŐADÓINK:

  • Delhusa Gjon popmeditációja – A szeretet hanghullámain
  • Laár András és Kata koncertje – A mantrák szárnyain
PROGRAM:
Tara templomban:
10.00-11.20 Megnyitó ceremónia ésbuddhista szertartás Tiszteletreméltó Láma Csöpel vezetésével
11.20-12.20 Csörgő Tamás előadása
12.20-13.30 ebédszünet
13.30-14.00 Delhusa Gjon popmeditációja – A szeretet hanghullámain
14.30-15.15 Huszár Andrea Magdolna előadása
15.45-16.15 Laár András és Kata koncertje – A mantrák szárnyain
16.30-17.30 Csikung bemutató és gyakorlás
17.30 Láma Csöpel megáldja a festett sztúpákat

Egyéb programok:
– hennafestés a lenti bolt mögötti részen
– a tibeti és buddhista életmód bemutatása (templom mögötti fedett teraszon)
– sztúpafestés (templom mögötti fedett teraszon)
– gyerekfoglalkoztatás, arcfestés
– dharma-mozi (templom aljában)
– dharma könyvvásár

A Teázó és Bolt mindenkit szeretettel vár különleges hűsítő italokkal, keleti ételekkel. Továbbá keleti ajándéktárgyakat, buddhista könyveket és indiai ruhákat is lehet vásárolni.

A belépés ingyenes, várunk mindenkit szeretettel tekintet nélkül vallási és világnézeti hovatartozásra!

Őszentsége kitűnő egészségben, hosszú ideig éljen; elképzelései és törekvései a világ, Tibet és a tibeti nép javáért teljesüljenek be; még életében térhessen vissza Tibetbe, és vigye magával azt a vezetést, amellyel az emigráns tibetieket és az egész világot vezeti.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

aug
12
hét
MACSIKMA elvonulás Cültrim Rinpocse vezetésével Taron
aug 12 – aug 18 egész nap
Tara Templom

Cültrim Rinpocsét a nagy hírű Champa Rinpocse inkarnációjaként ismert el Őszentsége a Pancsen Láma. 1968-ban született Tibetben. Curpuban a Karmapák székhelyén végezte el a hagyományos hároméves elvonulást Drupon Decsen Rinpocse vezetése alatt. Az elvonulás után megbízást kapott a jangpacseni kolostor vezetésére, majd két éven keresztül egy meditáció központ vezető lámája volt Szingapúrban. 2000 óta Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse megbízásából a svédországi testvérközösségünk vezetője.

Macsik Labdrön, az Egyetlen Anya, Lab Világa, 1062-ben született, rendkívül kedvező előjelek kíséretében. Amellett, hogy a gyermek homlokán a harmadik szem, és nyelvén a vörös HRÍ szótag volt látható, születését szivárványok, mennyei zene és pompás illatok kísérték.
Igen hamar különleges lénynek tartották, mégpedig a Nagy Anya (Pradnyápáramitá) és Gyémánt Emse megnyilvánulásának. Gyorsabban tudta olvasni a Pradnyápáramitá (a bölcsesség tökéletessége, mely megmutatja a jelenségek végső természetét) terjedelmes szövegeit, mint bárki más. Emellett a jelentését is képes volt kifejteni, úgyhogy még nagy tudósok is elámultak a gyermek tudása láttán. Tudása nem csupán az elméletre korlátozódott, hanem az énnélküliség állapotát is felismerte.Macsik Labdrön arról is nevezetes, hogy megalkotta és tanította a Vágás (tibetiül: csö) meditáció gyakorlatot, mely a pradnyápáramitához kapcsolódik.

Az elvonulásra előzetes jelentkezés kötelező, melynek lépéseit és a további fontos tudnivalókat az alábbiakban olvashatjátok.

Az elvonulás augusztus 12-e 18.30-tól 18-a estig tart.

Érkezés, regisztráció, szálláshelyek elfoglalása:

Augusztus 12-e hétfőn, 12.30-14.00 óra között, a Tara Templom aljában.
Az elvonuláson való részvételhez a csö-meghatalmazás kötelező, ezért ha nincs még csö-meghatalmazásod, akkor mindenképp részt kell venned rajta augusztus 12-én 15 órakor. Részletek itt:
https://buddha-tar.hu/event/cultrim-rinpocse-cso-meghatalmazast-ad/?instance_id=590
Szállás: 6 éjszaka (elhelyezés: 4-6 ágyas szobákban, templom aljában vagy kőházakban)
A házakban a szálláshelyek száma korlátozott, így az elvonulásra a férőhelyek száma limitált, ezért javasoljuk, hogy jelentkezz mielőbb, mert a férőhelyek igen hamar be szoktak telni. (Sátrazásra nincs lehetőség.)
A helyfoglalás a felajánlás átutalásával válik érvényessé.

Étkezés: vegetáriánus étkezés (reggeli, meleg vegetáriánus ebéd, vacsorára gyümölcs, joghurt, vagy egyszerű leves)

Felajánlások:

Felajánlás az elvonulásra: 54.000 Ft
Támogatóknak: 48.000 Ft
Alapköveknek: 42.000 Ft
(Az összeg tartalmazza a felajánlást Cültrim Rinpocsének a tanításért és az elvonulás vezetéséért, továbbá az étkezés és a szállás díját.)

AZ ELVONULÁS ELŐÍRÁSAI:

Az elvonuláson az alábbi feltételek betartása mellett vehetsz részt. Kérjük, olvasd el figyelmesen!
A meditáció elvonulás a Karma Ratna Dargye Ling Meditáció Központban, Taron kerül megrendezésre. Az ezer éves tibeti Karma Kagyüpa hagyomány szellemi elődein keresztül Buddha óta – azaz 2500 éve töretlen vonalban őrzi a belső ösvény áldását és tanításait, amelyeket mestertől tanítványig ad át. Közösségünk alapítója és szellemi vezetője a tibeti születésű Dordzse Lopön Láma Ngawang Rinpocse képviselte e vonalat, és adta át magyar tanítványának, Tiszteletreméltó Láma Csöpelnek. A dharmaközpont kizárólag azért áll fenn, hogy az itt tartózkodók dharmát tanulni és gyakorolni tudjanak.

KÉRJÜK VEDD FIGYELEMBE:
A meditáció elvonulásnak szigorú szabályai vannak. Kérjük vedd figyelembe, hogy csak az előírások betartásának vállalása mellett vehetsz részt!
– Központunk a lelki és szellemi épülést szolgálja, ezért itt testünk, beszédünk és tudatunk minden cselekvésének ezt kell céloznia.
– Mások iránt tanúsítsunk türelmet, előzékenységet, tiszteletet. A mértéktartás, józanság és illendőség szabályait mindenkor tartsuk be!
– Alkalmazkodjunk egymáshoz, a napirendhez és a felelős személyek szavaihoz
Az elvonulás alatt nem lehet beszélni, a mobiltelefonokat kikapcsoljuk, a külvilággal nem tartjuk a kapcsolatot.
– Az elvonulás meditációin való részvétel minden alkalommal kötelező.
– Amennyiben kétszeri figyelmeztetés ellenére sem tartja valaki magát az előírásokhoz, abban az esetben sajnos el kell hagynia az elvonulást.

HOZZATOK MAGATOKKAL:
– tányért, csészét, evőeszközöket, papucsot, párnát, hálózsákot, vagy ágyneműt.

Házirend:
– A Központ területén tilos dohányozni, alkoholt, kábítószert fogyasztani.
– Tilos tüzet rakni; a szobákban mécsest, füstölőt gyújtani.
– Háziállatot  nem lehet az elvonulásra hozni.
– Értékmegőrzést nem tudunk biztosítani.
– Hozott ételek tárolását, hűtését, melegítését nem tudjuk biztosítani.
– A szobákban a férfiak és nők együtt lakását nem tudjuk biztosítani.
– A programok pontosan kezdődnek, a későn jövők nem tudnak bejönni.
– Az elvonuláson 14 év alatti gyermek nem vehet részt.
– 24 éves kor alatti diákok a programon kedvezményesen vehetnek részt (Támogatói kedvezmények érvényesek)
– A szobákban, kocsikban hagyott értékekért felelősséget nem tudunk vállalni!
A Központ területén minden munkát (takarítás, étkezések előkészítése, egyéb munkák) az elvonulók végeznek, ezáltal nemcsak elvonulók, hanem rendezők is lesznek egyben. Az elvonulás első estéjén lesz egy megbeszélés, a különböző munkafolyamatok felelőseit itt választjuk ki.

A JELENTKEZÉS MENETE:

1. Jelentkezz a kagyu.center@gmail.com email címen.
2. Mi válaszul küldünk egy megerősítő emailt, hogy a jelentkezésed regisztráltuk és elküldjük az utaláshoz szükséges információkat. Jelentkezésed az elvonulás összegének beérkezése után válik érvényessé!
3. Az utalás beérkezése után a megadott e-mail címre visszaigazolást küldünk.
4. A karszalagot Taron, a helyszínen lehet átvenni személyesen, a recepción a Tara Templom földszintjén.

Kérdés esetén keresd ügyintézőnket a fent megadott e-mail címen.

Egy dharma esemény szervezése, a dharma megosztása másokkal, bármilyen formában történik is, bódhiszattva tevékenység, és óriási érdemmel jár. Ez az érdem pedig megsokszorozódik minden egyes résztvevő által, mint ahogy egy csoportos meditáció során is összeadódik az összes mantra és áldása mindenkire megsokszorozva hat vissza. Legyetek hát minél többen részesei Ti is a Közösségünk programjai szervezésének, osszátok meg bejegyzéseinket, eseményeinket, a tanításokat, a programjaink hirdetéseit, hagy jussanak el minél több érdeklődőhöz! Ez remek alkalom az érdemek halmozására, a tisztulásra, a jó karma teremtésére, azáltal, hogy másokat hozzásegítünk a dharmához, ami a bódhiszattvák nagylelkű adásának – a nagylelkűség paramitának – a legmagasabb módja.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az elvonuláson!

Cültrim Rinpocse CSÖ meghatalmazást ad
aug 12 @ 15:00 – 17:00
Tara Templom - Tar

A Vágás (tibetiül: csö) meditáció gyakorlatot, mely a pradnyápáramitához kapcsolódik Macsik Labdrön alkotta meg és tanította.

Macsikma mondta a csö (Vágás) gyakorlatról:
„Figyelj rám fiam. Az ösvény, amelyet én hirdetek, a Nagy Pecsét Vágás sokkal jobb más tanításoknál. Jelentése nagyon mély. Egy nem közönséges, egyedi tan, titkos útmutatások tanítása, amely nem hasonló más tanításokhoz. Ez a tanítás minden vallás veleje, minden ösvény csúcsa, minden szutra és tantra egybeforgatásának a legfennköltebb lényege.”

Ezt a gyakorlatot az összes tibeti hagyomány használja különböző formában – ahogy a szellem képzését, a lodzsongot is. E két gyakorlat nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, mindkettő a megvilágosulás szellemét, az együttérzést hangsúlyozza nagyon erőteljesen. A gyakorlat második fontos összetevője a Pradnyaparamita – a létkörön túljutott tudás -, az üresség tanítások. Tehát a vágás gyakorlatában egyesül az együttérzés és az üresség.

A csö szertartás/meditáció gyakorlásához csö-meghatalmazás szükséges.
Aki részt vesz az utána következő Macsikma-elvonuláson, annak a részvétel kötelező, kivéve, ha már van csö-meghatalmazása.

Felajánlás összege a meghatalmazásra: 5 000 Ft (normál és támogatói díj), alapköveknek: 3000 Ft

A meghatalmazás nyilvános, bárki jöhet (nem csak az elvonuláson résztvevők). Várunk mindenkit szeretettel!

JELENTKEZNI NEM SZÜKSÉGES KÜLÖN E-MAILBEN!

 

aug
24
szo
Gyógyító Buddha Ereklye kiállítás
aug 24 – aug 25 egész nap
Tara Templom - Tar

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark és a Tara Templom szolgál helyszínéül a hagyományosan megrendezésre kerülő Gyógyító Buddha Ereklye Kiállításnak. A kiállítás augusztus 24-én, és 25-én hétvégén, mindkét napon, délelőtt 10 órától este 6-ig lesz megtekinthető.

Cültrim Rinpocse és Csöpel Láma áldást ad a látogatóknak egy megvilágosulttól származó ereklyével.

Csodás ereklyegyöngyök

Buddha és számos jelentős buddhista mester hamvai között gyöngyökhöz hasonló gyönyörű kristályokra bukkantak. Természettudományos szempontból sem keletkezésükre, sem időnként tapasztalható szaporodásukra nincs magyarázat. A buddhista szemlélet szerint a gyöngyök a magas szintet elért mesterek spirituális értékeinek, együttérzésének és bölcsességének a leglényege, egyben emlékeztetnek saját alapvető jóság-természetünkre, s arra, hogy mindenkiben megvan a belső potenciál, hogy azt megvalósítsa.

A 2 napos kiállítás célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet. A látogatók gyakran számolnak be felfokozott érzésekről, megnyílásról, gyógyulásokról és hasonló inspirált tapasztalatokról. Az ereklyéket vallásra való tekintet nélkül bárki megtekintheti, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy sok helyen éppen keresztény templomokban, imaházakban került sor a kiállításukra.

2500 évvel ezelőtt, miután a Szkíta Bölcs Buddha, a Megvilágosult, elhagyta testét, hamvai között tanítványai csodálatos módon gyöngyökhöz hasonló ereklyéket találtak oly nagy mennyiségben, hogy nyolc vázát töltöttek meg velük. E felbecsülhetetlen értékű kincseket elosztották India nyolc nagy királya között, akik nyolc sztúpát építettek az ereklyék elhelyezésére és tiszteletére. Buddha eredeti ereklyéiből az idők folyamán csodálatos módon újak születtek, s így számban megsokszorozódtak, és eljutottak minden buddhista országba.

Kiállításunkon az alábbi Ereklyék áldásaiban részesülhetünk (a teljesség igénye nélkül) :
A kiállítás FŐ EREKLYÉJE Buddha Sákjamuni ereklyéje
Láma Ngawang Rinpocse malája
Drikung Gönpa men-drub gyógyító nektárpirulák
XVI. Karmapa ruha ereklyéje
XVI. Karmapa dung-ca ereklyesó
XVI. Karmapa ril-nak fekete nektárgyöngyök
XIV. Samarpa ruha ereklyéje
Kalu Rinpocse dung-ca ereklyesó
XIV. Dalai Láma hosszú élet pirulák
Gampopa namsza
Lama Kunge Thugye Pal ereklye
Kailas ereklyegyöngyök
Jönten Zanpo Dzsonang Rinpocse
Taranatha köntös ereklye
Nang-tha Drölma szent hamuereklye
Dalai Láma 40 Kálacsakra pirula
Tyobdzse Tricsen Rinpocse ereklye caca
Mani rilbu – XV. Karmapa, XVI. Karmapa, XIV. Samar Rinpocse rilnak stb. mani nektárpirulák
Takgröl – védő mandala

Nincs természettudományos magyarázat
Sem a hamvak között talált ereklyegyöngyök létrejöttére, sem pedig csodás szaporodásukra nincs természettudományos magyarázat. Hogyan kerülnek bizonyos emberek hamvai közé e gyönyörű, fénylő, apró gyöngyök, melyek ragyogó színekben pompáznak az anyagelvű szemlélet számára megoldhatatlan rejtély. A buddhista magyarázat így hangzik: Az ereklyegyöngy (tibetiül: ringszel) a szellemi megvalósítás anyagi esszenciája. Létrejötte a személy magas szintű szellemi megvalósulásának köszönhető. A megvilágosultak végtelen együttérzéséből születik azért, hogy jelenlétük haláluk után is elérhető legyen sokak számára.

Gyógyító erőt kapunk
A szent ereklyék jelenléte nagy kihívás lehet sokunknak, hiszen szemtől-szemben állhatunk a megmagyarázhatatlannal, a felfoghatatlannal, a csodával. Úgy tekinthetjük, hogy az ereklyék által magukkal a Megvilágosultakkal találkozunk, és személyesen kapcsolatba tudunk áldásos erejükkel kerülni. Nagyon ritka és értékes lehetőség ez arra, hogy bármelyikünk vallásra, fajra, stb. való tekintet nélkül ilyen ereklyékkel közvetlen kapcsolatba kerülhessen.

Nagy lehetőség is egyben, megnyílásra, életünk és világlátásunk újraértékelésére, és nagy áldás, mert ha megnyitjuk szívünket az ereklyékből áradó megvilágosult szellemi energia felé, gyógyító erőt kapunk, mellyel leküzdhetjük testi, lelki betegségeinket és akadályainkat; lecsitíthatjuk a szenvedést és a negativitásokat; békét és harmóniát hozhatunk létre magunkban és környezetünkben röviden, a szent ereklyék áldása megtisztít minden negativitást, és megteremti a jóllét és boldogság okait.

Hazánknak, az itt élő embereknek óriási jelentőségű az ereklyék ittléte, mivel a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energia a boldogság, béke, gazdagság, jólét, a betegségektől való megszabadulás és a jóllét számos más áldását adja. Az ereklyék jelenléte egyfelől megtisztít a mindannyiunk elméjében-lelkében, valamint környezetünkben működő ártalmas, romboló negatív erőktől; másfelől pedig megerősíti és megszilárdítja a pozitív fejlődést hozó áldásos, gyógyító erőket, valamint egyensúlyt, harmóniát teremt.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül!

A belépés díjtalan!

Mivel az ereklyéknek számtalan áldásos hatása van, és a 2 napos kiállítás teljesen díjtalanul látogatható bárki számára, ezért kérünk benneteket, osszátok meg Ti is minél többen ezt az eseményt, hogy részesülhessetek a szervezés érdemeiben is. Köszönjük!

Sze
8
vas
Tudatépítés
Sze 8 @ 08:00 – 12:00
Karmapa Ház - Budapest

TUDATÉPÍTÉS Láma Csöpel vezetésével

Program:
8:00-9:00 Zöld Tara szertartás
10:00-11:00 5 elem vezetett gyógyító meditáció
11:00-12:00 Láma Csöpel tanítása

A tudatépítés sok évezredes hagyománya leszögezi: tudatunk ereje képes megszüntetni a szenvedést, és megteremteni a boldogságot. Ha ezt az erőt megfelelő életmóddal, helyes magatartással és meditációval párosítjuk, nemcsak lelki szenvedéseinkből, hanem testi betegségeinkből is kigyógyulhatunk.

A tudatépítés gyógyító meditációjának gyakorlatai az ősi tibeti hagyomány gazdag tapasztalataira épülnek. Alkalmasak mindenki számára, nem kötődnek vallási alapokhoz. Megismerkedünk az egészség és a betegség lélektanával, és megtanuljuk felkelteni a tudatunk végtelenül hatalmas gyógyító erejét.

Felajánlás a tanításra: 1000 Ft (Alapkő és Támogatói kedvezmény érvényes)
Regisztráció nem szükséges.

 

KÖNYVAJÁNLÓ a gyógyító meditáció gyakorlatához:

A mai tudomány egyik legfontosabb felismerése, hogy a test és a tudat nem két különálló, egymástól elválasztott jelenség, hanem egy és ugyanazon létező két különböző szempontból nézve. Tudatállapotunk kihat egészségünkre. Míg a zaklatott, kiegyensúlyozatlan tudat a betegségek melegágya, addig az önmagával megbékélt tudat védi testi egészségünket, elejét veszi a megbetegedéseknek, sőt gyógyítja is a már meglévőket. A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség kiadásában több olyan könyv is megjelent, ami páratlan segítséget nyújt a gyógyító meditáció, a tudatépítés elsajátításához, valamint a helyes szemlélet kialakításához.

Az 5 erő
Gyógyító Erőtér
Gyógyító Meditáció
Öngyógyítás meditációval

https://dharmakonyvek.hu/meditacio/gyogyito