A Meghatalmazás előfeltételei

Mikor az ember részt vesz egy buddhista meghatalmazáson, (beavatáson) jó ha tudja, hogy az eredmény rajta múlik. Attól függ, hogy felkészült-e megfelelően illetve elég éber tud-e lenni a meghatalmazás alatt. A felkészülésnél jó ha tisztázzuk szándékainkat, hogy miért is akarunk elmenni a beavatásra, illetve utána járunk, hogy milyen fogadalmakkal, önkéntes kötelezettségekkel jár a részvétel.

Tehát aki részt vesz a beavatáson, ha lehetséges próbálja betartani az alább felsoroltakat:

  • Nem ártás, tehát ne ártsunk másoknak semmilyen módon
  • Nem ölés – nem ölünk meg semmilyen élőlényt, sem állatokat (szúnyog), sem embereket (abortusz)
  • Erkölcsös életet élni, tehát megpróbálunk a 10 erényes cselekedett szerint élni és cselekedni (test: nem ölés, nem lopás, legális szex; beszéd: nem hazudni, nem rágalmazni, nem fecsegni, nem beszélni durván; tudat: kerülni a mohóságot, a rosszakaratot és a téves nézeteket)
  • Ne legyen ellenérzésünk a Három Drágaság felé (Buddha, Dharma, Szangha)
  • Ne legyen ellenérzésünk a meghatalmazást adó Láma irányába sem

A meghatalmazás során megtisztítjuk a test, beszéd, tudat karmáit. Tehát a meghatalmazás egy jó lehetőség arra, hogy megtisztítsuk a test, beszéd, tudat, zavaros érzelmekből fakadó szennyeződéseit. A tisztítás mellett, a meghatalmazással egy magot ültetünk el a tudatunkban, mely a megfelelő feltételek együttállásával később gyümölcsöt hoz és a Megvilágosodásig vezet minket.