Kiadás éve

2016

Kiadó

MKKK

Kötésmód

kartonált

Oldalszám

172

ISBN

978-615-5495-10-6


Nyungne III.

Láma Csöpel

Ár: 3 500 Ft

A könyveinket megvásárolhatod boltjainkban vagy megrendelheted adharmakonyvek@gmail.com email címen.
Személyesen vagy postai úton a Tara Téka Könyvesháznál is megvásárolhatod a taratekakonyveshaz2017@gmail.com címen keresztül.

Nyungne böjtös meditációt bármikor végezhetünk. Közösségünkben telihold idején, és az év négy nagy buddhista ünnepe alkalmával végezzük.

Egy-egy nyungne meditáció kétszer egy napos periódusból áll úgy, hogy az előtte és utána lévő napon elvégezzük az előkészítő és a befejező feladatokat. A nagy ünnepek idején nyolc kétnapos meditációt végzünk el folytatólagosan.

A hosszú meditációs időszak megpróbáltatásokkal járhat, de tiszta felismerésekkel is önmagunkról, a saját elménkről. A nyungne meditáció nagyon intenzív kerettel szolgál az elménkkel végzett munkához. Egyrészt azzal, hogy minden második nap böjtölünk és nem beszélünk, másrészt pedig azzal, hogy nagyon éles odafigyeléssel tartjuk az egy-egy napra letett fogadalmainkat. E keretek között egész nap meditációt gyakorolunk, a szünetekben pedig figyelmességet. A figyelmesség lényegileg arra irányul, hogy lássuk, itt és most mi van az elménkben, mit termel, milyen állapotban van. A figyelmesség azt jelenti, hogy soha nem feledkezünk el erről: őrizni az elmét attól, hogy a zavaros tudatállapotok és érzelmek magukkal ragadják.

Ne legyünk kishitűek, tisztítsuk a testünket, beszédünket és tudatunkat a karmától. A nyungne ennek egy erőteljes gyakorlata, és ezzel egyben érdemeket, vagyis pozitív karmákat halmozunk.

Ha a tudat nyugodt és tiszta, akkor észrevesszük az olyan kvalitásokat is, melyeket felkavarodott érzelmekkel és csapongó tudattal képtelenek vagyunk látni. Megtapasztalhatjuk tudatunk igaz természetét.