Metro újság

Metro, 2006. november 15.

Buddha ereklyék érkeznek szeptember 13-án, pénteken Budapestre, amelyeket szombaton és vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében állítanak ki. A bölcsek testébôl született ereklyegyöngyök világkörüli útjukat járják, és mindenhol két napot idôznek. Útjuk végén az Indiában épülô úgynevezett Maitreya, a Szeretet Buddhájának 152 méter magas szobrának szívcsakrájába kerülnek.

Az egész buddhista világból összegyűjtött ereklyéket - melyek közé a Dalai Láma magának Buddhának nyolc kegytárgyát ajánlotta fel - három felé választották, és 2001-ben körútra indultak Európa, Ázsia és Amerika kontinensén. Két évnyi szervezômunkát követôen Magyarországra érkeznek, és velük együtt maguk a Buddhák látogatnak meg minket, hogy megáldjanak: ereklyéik révén bölcsesség és együttérzés egységét adják át nekünk. Ahogy a magyar Karma Kagyüpa Buddhista Közösség vezetôje, Láma Csöpel fogalmazott: több száz életre szóló ajándékot kapunk az ereklyéktôl, energiájuk egész hazánk és a velük közvetlen kapcsolatba kerülôk sorsára jótékony befolyást gyakorol. Mindenkit saját hitvallásában erôsítenek meg, a buddhizmus ugyanis csak érzô lényeket ismer, ezért a boldogság keresésének különbözô útjait. A kegytárgyakat ereklyetartókban állítják majd ki, mert csak szerzetesek érinthetik, de különbözô idôközönként lehetôségük lesz a látogatóknak is, hogy megérintsék ôket az ereklyékkel. A kiállítás non-profit vállalkozás, a meditálásokon és imarecitációkon bárki ingyen részt vehet, noha önkéntes felajánlást lehet tenni a Szeretet Buddhája szobrának építéséhez.

Ereklyegyöngyök

A tibetiek ringszelnek nevezik a megvilágosult bölcsek hamvai között talált gyöngyöket, amelyeket a buddhisták ereklyékként tisztelnek, lévén egy-egy szellemi felismerés csodás jelképeit látják bennük. Amikor a Szkíta Bölcs Buddha belépett a Nirvanába kétezerötszáz évvel ezelôtt, hamvai közt a tanítványok gyöngyöket találtak, amelyekbôl nyolc vázát töltöttek meg. Ezeket India királyai kapták, akik Buddha saját útmutatása alapján sztúpákat - emlékdombokat - emeltek nekik, a bölcs testének jelképeként. Majd az ereklyék csodálatos módon megsokszorozódtak, és eljutottak szerte minden buddhista országba. Azóta a ringszel egy megvalósulást elért személy ismertetôje, ezt a jelenlétet - bölcsességet és együttérzést - közvetíti halála után az emberek felé. Gyógyító erôt is tulajdonítanak neki, és úgy tartják, a ringszel elpusztíthatatlan, sôt magától sokszorozódik meg, mert azért létezik, hogy a legtöbb lény javát szolgálja.