Tibeti Holdújév Ünnep

2017. március 18. szombat
Karmapa Ház, Budapest

Tradicionális közösségünk az ezer éves tibeti buddhizmus hagyományvonalát követi. Ennek az időszámításnak a lényege az,hogy a holdhoz igazodik és két ciklus egészíti ki egymást; az egyik a 12 állatjegy, a másik az öt elem és ezek párosítva jelennek meg.
Szellemi vezetőnk, Láma Csöpel tanításait figyelembe véve Újévi Ünnepségünk a tibeti szokásokkal megegyezik.

 Az idén, a 2144. évet írjuk, ami a Tűz-Madár éve van.

A tibeti Holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket rendeznek ami tizenöt napig vagy még tovább tarthat. Az Újév első 3 napja a családé – de az ünnepek túlterjeszkednek a házak falain; és a szomszédok örömittasan köszöntik egymást: „Tashi Delek”-vel, avagy „Jó Szerencsét!”kívánva.

A Holdújév első napján a tibeti családok monostorokat látogatnak, hogy ünnepelhessék az új évet. A családok kitakarítanak, különleges ételeket készítenek, új ruhát vesznek fel.  Az emberek felajánlásokat, füstölőket és borókaágakat visznek, hogy majd helyben megnyújtsák és megtöltsék a levegőt finom illattal. A boldogság hangulata és a reménységé uralkodik a légkörön.

Az ünnepi programok Láma Csöpel tanításaival kezdődnek, melyekre bárki bekapcsolódhat függetlenül attól,hogy korábban részt vett-e a tanítássorozatokon.

Tiszteletreméltó Láma Csöpel Patrul Rinpocse - a 19. században élt nagy meditáció mester - könyvéből tanít, melynek címe "A megvilágosodás ékköve".
A szöveg a gyakorlás alapjainak bemutatását követően részletesen ismerteti a vadzsrajána meditáció módszereit, a mantra-recitációt és vizualizációs gyakorlatokat, különös tekintettel Csenrézi, az együttérzés buddhájának meditációjára.

Az eddig elhangzott tanítások hanganyaga

Felajánlás a tanításra: 1000 Ft
Szívesen fogadunk étekfelajánlást – édességet, aprósüteményt, gyümölcsöt

Idei ünnepi műsorunkon abban a szerencsében lehet részünk, hogy Láma Csöpel személyesen mutatja be nekünk a tibeti buddhizmus e klasszikus szentiratát, amelyet hagyományosan hangosan olvasnak fel a haldoklóknak, hogy segítsék őket a megszabadulás elérésében. A tibetiek a halálra és újraszületésre egy olyan folyamatként tekintenek, ami lehetőséget nyújt a tudat igaz természetének felismeréséhez. A Tibeti Halottaskönyv e fordítása kihangsúlyozza azokat a gyakorlati tanácsokat, melyeket a könyv kínál az élőknek.

Újévi vendégünk lesz Laár András, aki humoros módon mutatja meg számunkra, milyen szerencsében is lesz részünk a tűz-madár évében, majd ezt követően mantra koncertjüket évezhetjük Laár-Sramkó Katával.

A tisztító Tűzszertartás keretein belül megtisztítjuk negatív energiáinkat, karmánkat és a magunkkal hozott rendezetlen dolgokat.
A tisztulás során a szennyeződések, karmák átalakulnak, megnemesednek, ezzel is tiszta alapokat teremtve az új esztendőnek. Kiég belőlük a szennyeződés és mint tiszta bölcsesség energiaként felajánljuk ezeket minden érző lénynek, kívánságainkkal, hogy az új évben legyen fő helyen életünkben a Szeretet, az Együttérzés, mások iránti Tisztelet, a Boldogság, a Jószerencse, Jólét, Gazdagság, Egészség.

Tibeti Holdújév Ünnep részletes programok:

10:00 – 12:00  Láma Csöpel a Belső ösvény lépésről lépésre
12:00 – 14.00  Tibeti egzotikus ételek
14:00 – 14:30  Láma Csöpel ünnepi újévi tanítása
14:30 – 15.00  Könyvajánló – Tibeti Halottaskönyv
15.00 – 15:30  Laár András humoros asztrológia előrejelzése és mantra koncert Laár-Sramkó Katával
15.30 – 15.45  Anna néni - Pirinyó meséi
16:15 – 16:30  Újévi tombola – zsákbamacska húzás
16:30 – 18.00  Tűzszertartás és Milarepa cog
18.00 Tibeti mozi

További  programjaink:
- Képkiállítás Tóth-Vásárhelyi Réka képeiből (a képek a helyszínen meg is vásárolhatóak)
- Keleti bazár
- Buddhista kvízjáték
- Gyerekeknek tibeti motívum kifestő

Az ünneplésre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.
A belépés díjtalan.

Kérünk Benneteket, hogy belépőül hozzatok magatokkal házi készítésű süteményt, esetleg más ételt (disznóhús kivételével) az étekfelajánláshoz.

A Fény születése alkalmából
áldott, békés és megbocsátó ünnepnapokat,
s az új esztendőre
meleg, szerető szívet,
homályban is világosságot teremtő
tiszta, éber tudatot,
szárnyaló, szabad szellemet,
elengedésből fakadó tartós örömet kíván
a Karma Kagyüpa Buddhista Közösség.

 

Néhány szó az Ünnepekről