Jubileumi nyungne meditáció

30 éves a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség
Szaka dawa teliholdján, amely 10 milliószoros erősségű nap
Buddha születésének, megvilágosodásának és paranirvánába távozásának ünnepe

2017. június 8-9.
Szabadító Buddha Anya Templom, TAR

Nyungne, az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata

Szeretettel várunk mindenkit, aki valaha végzett Taron nyungne meditációt, vagy most szeretné elkezdeni.

Az évek során gyakorlásra adott nagylelkű felajánlásaitokat ezúton szeretnénk megköszönni!
Az összegyűlt adományokat erre a nagy alkalomra szeretnénk fordítani, ezért 
az elvonulás kedvezményes!

A szállás és az étkezés ingyenes.

Belépőül kérünk benneteket, hogy hozzon magával mindenki valamilyen étekfelajánlást (csoki, gyümölcs, cukorka, sütemény, ne tartalmazzanak: tojás, retek, hús, hagyma, fokhagyma, alkohol) amelyeket közösen elfogyasztunk.

Jelentkezési díj: 2000 Ft, amely minimum felajánlás a nyungne tanításokra, és csak utalással lehet befizetni.

Számlaszám: 11702036-20529712
(Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a közleménybe írd be a neved, és a NYUNGNE szót)

A jelentkezési díj befizetése kötelező, a jelentkezésed és helyfoglalásod ezzel válik érvényessé.
(Amennyiben mégsem tudsz részt venni az elvonuláson, kérünk jelezd, hogy a helyet másnak tudjuk adni! Az átutalt felajánlást ez esetben nem áll módunkban visszaadni.)

Jelentkezési határidő: 2017. május 31.

Május 31.-et követő regisztrációt kesetén a jelentkezésre a felajánlás összege: 11.000 Ft / fő

Szállást épületekben 80 főig tudunk adni, ezen felül csak sátorhelyet tudunk biztosítani, saját sátort hozzatok magatokkal.
A helyfoglalásokat az átutalt felajánlás beérkezési  sorrendjében tudjuk regisztrálni.

Jelentkezés menete:
1. Jelentkezés a Központ email címén: kagyu.center@gmail.com
2. A tanításokra tett felajánlás befizetése átutalással a Központ számlaszámára: 11702036-20529712

Praktikus információk:
Egy Nyungne két napból áll. A Nyungne a Tara Templomban lesz, egyik nap reggel 5-től, másik nap reggel 6-tól. Fogadalomtétel (*Szodzsong*) mindkét napon, hajnalban.
Nyungne meditációra érkezés az első nap előtti este 18.00 órakor, távozás a második nap utáni reggel a Tara és a Nyungne meditáció után kb. 8.00-kor.
Regisztráció a Tara Templom földszintjén, vagy a fenti vendégházban.
Az első nap, melyen a meditációt vezető Láma tanításokat ad, előkészíti a másodikat, melyen nem iszunk, nem eszünk és nem beszélünk.
A szertartásokon bárki részt vehet hitbéli elkötelezettségre való tekintet nélkül, egyetlen feltétel, hogy ne tápláljon ellenséges érzelmeket a gyakorlat iránt. A Nyungne gyakorlatnak fontos része az érdemek halmozása. Érdemeket halmozunk azáltal, ha erényes szellemet alakítunk ki magunkban, és tiszta szándékkal jó cselekedeteket hajtunk végre.
Olyan emberek mellé üljetek, aki jól ismeri a Nyungne gyakorlatot, mert néha bele lehet keveredni, főleg, hogy tibetiül is vannak szövegek.
Hozzatok magatokkal hálózsákot, lepedőt, párnát, tisztálkodó szereket, törölközőt.
Kérünk benneteket, hogy a Nyungne ideje alatt semmilyen általatok hozott személyes tárgyat ne hagyjatok elől (szappan, tusfürdő, kanál, bögre stb.) amit ne használhatna más is. Ugyanis a fogadalmak között van, hogy nem vesszük el más tulajdonát. Csak abban az esetben hagyjátok a személyes dolgaitokat a közös helyiségekben, ha mások is használhatják megkérdezés nélkül.
Várjuk szeretettel az ételfelajánlásokat (csokit, cukorkát, gyümölcsöt, süteményt), amelyeket közösen elfogyasztunk (ne tartalmazzanak: tojás, retek, hús, hagyma, fokhagyma, alkohol )
A nyungne böjttel összekapcsolt meditáció gyakorlat a tibeti buddhizmusban. Egy teljes nyungne elvégzése kétnapos meditáció elvonulásban történik. A gyakorlat hatékonyan tisztít a szellemi és testi negativitások minden fajtájától, és nagy gyógyító erővel rendelkezik, ezért gyógyíthatatlannak minősített betegségek leküzdésére is eredményesen alkalmazzák ezer év óta.
A nyungne egy nagyon hatékony gyakorlási mód, különösen azok számára, akik családos és munkás életet élnek. Ezt az életmódot nagyon jól lehet kombinálni azzal, hogy időnként elvonulunk hosszabb-rövidebb időre, intenzív gyakorlással töltünk néhány napot vagy hetet, s aztán visszatérünk a hétköznapi életünkhöz. Ezt a buddhista országokban így csinálják. Az emberek dolgoznak, családjuk van, emellett azonban rendszeresen elmennek egy kolostorba vagy meditáció központba, és ott töltenek néhány napot vagy hetet, majd folytatják az életüket. Így a gyakorlás az életük szerves részévé válik.
A nyungne gyakorlat Gelongma Palmotól származik, aki egy nagy női gyakorló volt. Ezer évvel ezelőtt, a buddhista időkben élt Észak-Indiában és Nepálban, ahol ma is megvannak a szent helyei.
Gelongma Palmo hercegnő volt, aki súlyos leprában szenvedett, az egész testét beborították a sebek. Abban az időben a lepra gyógyíthatatlan betegségnek számított, a betegeket egyszerűen elkülönítették. Gelongma Palmonak szerencséje volt, mert találkozott egy tanítóval, aki azt tanácsolta neki, végezze a nyungne gyakorlatát. Szorgalmas gyakorlása meghozta az eredményt. Meggyógyult a leprából, és elérte a tökéletes megvilágosodást.

A Nyungne ideje alatt Csenrézi, a határtalan együttérzés bódhiszattvája meditációját végezzük, s 24 órára szóló, hajnaltól hajnalig tartó fogadalmakat teszünk, melyek a következők: nem ölünk, nem lopunk, nem élünk szexuális életet, nem hazudunk, nem iszunk alkoholt, nem ülünk kiemelt helyre, csak az előírt időben étkezünk, kerüljük a szórakozást, nem használunk parfümöt és nem viselünk ékszereket.
Buddhista szent iratok szerint nyolc, hibátlanul, azaz a fogadalmakat megtartva és helyes szándékkal elvégzett nyungne bizonyosan emberi létformában történő újjászületést eredményez. A helyes szándék azt jelenti, hogy a meditációt nem csak önmagunk, de kivétel nélkül minden lény javára végezzük.

2. Dharmacsakra nap, A megvilágosodás és az eltávozás napja

A negyedik tibeti holdhónap teliholdja, tibetiül: Szaka dawa dücsen.

 A hagyomány szerint ebben a hónapban született Sakjamuni Buddha, akkor még Siddharta Gautama herceg néven. Majd aztán 35 éves korában ezen a napon világosodott meg, és végül ugyanezen napra esett az eltávozása is, vagyis mikor belépett a Nirvánába.
A Szaka Dawa a tibetiek legfontosabb ünnepe, valójában ez az egész holdhónap az ünneplésről szól. Ilyenkor szokás zarándoklatokra menni, felajánlásokat tenni és különböző szertartásokat végezni.
A tibeti kultúrában ezeket a dharmacsakra napokat 10 milliós napoknak is hívják.
A 10 milliószoros napokon minden tett 10 milliószoros erővel hat. Ez mind a pozitív, előremutató fejlődést segítő gondolatokra, érzelmekre, a szeretettel teljes szándékokra, az előre vivő akaratra, mind az ennek ellenkezőjét képviselő negatív, visszahúzó, fejlődésünk útját nem segítő gondolatokra, érzelmekre, megnyilvánulásokra, szándékokra és akaratra egyaránt igaz. Minden megnyilvánulásunk, tettünk következményei tízmilliószorosan hatnak vissza ránk.
Érdemes ezen a napon minél többet gyakorolni, ha azonban nincs lehetőségünk arra, hogy a dharmacsakra napot intenzív gyakorlással töltsük, pl. Nyungnéval, akkor is különösen ügyeljünk arra, hogy mindenféle testi, szóbeli és gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot.

Szeretettel várunk mindenkit vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül!

Szodzsong fogadalmak
Napi fogadalom minden lény javára, tisztító és gyógyító gyakorlat, nemcsak a szerzetesi közösség részére:
• Tartózkodás az élet kioltásától.
• Tartózkodás annak elvételétől, amit nem adtak oda.
• Tartózkodás a nemi élettől.
• Tartózkodás a hazugságtól.
• Tartózkodás a részegítő italoktól, amelyek mámort okoznak, valamint a kábítószerektől és a dohányzástól.
• Tartózkodás a meg nem engedett időben evéstől.
• Tartózkodás tánctól, énektől, zenétől, színjátékok nézésétől.
• Tartózkodás koszorúk, illatszerek, kenetek használatától, ékszerek viselésétől.

Könyvajánló:
Nyungne – Az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata
Nyungne II. - Ösztönző imák és a három fejezet szútra
Nyungne III. -  Gyakorlati útmutatások a nyungne meditációhoz
Nyungne meditáció – alapvető tudnivalók